Een beetje voelen wat bedreiging is

Met emotie in zijn stem eindigde minister-president Mark Rutte zijn toespraak op 16 maart als volgt: ‘Nederlanders, let een beetje op elkaar.’ In tijden als deze klinkt zelfs een politicus als een dominee. Dat is ook niet verwonderlijk. Het coronavirus heeft ons tot op de wortels van onze menselijkheid aangetast: we mogen elkaar niet meer aanraken.

01 april 2020 verschenen editie 2020nr03

Wat tot voor kort vanzelfsprekend was, kan ineens niet meer: handen geven, omhelzen, je stervende geliefde nabij zijn. Iedereen moet ineens afstand bewaren: op z’n minst anderhalve meter. Juist nu wij 75 jaar vrijheid vieren, wordt onze vrijheid aan alle kanten aangetast. Sabbat Vaak vertel ik in mijn lezingen en interviews over de grote waarde van vrijheid; dat zij niet vanzelfsprekend is en dat we haar daarom altijd samen moeten delen. Nu bepaalt het coronavirus ons daarbij. Het daagt onze vrijheden uit: de vrijheid van beweging, de vrijheid van persoonlijk contact, de vrijheid van handel en, ja, ook de vrijheid van godsdienst. Alles staat op zijn kop. Velen dachten dat…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Moderne slavernij

Mensenhandel bestrijden? Eerst het privacymonster verslaan

08 maart 2023
Het grote struikelblok in de strijd tegen internationale mensenhandel heet: Europese privacywetgeving. Die wet maakt hulp aan slachtoffers soms onmogelijk, terwijl daders er daarentegen wel bij varen. Antimensenhandelexpert Shawn Kohl pleit voor een Europese aanpak. “Een landsgrens zou geen ...
Hadassa Lok
De-zorgzame-kerk
Goede gesprekken Reportage

Hoopbrengers: 'Bij het leven delen hoort ook het chagrijn'

08 maart 2023
Met zorgzaamheid weten ze wel raad in Hart van Vathorst. Midden in een Amersfoortse Vinex-wijk vind je onder één dak mensen die zorg nodig hebben, een kerk, een kinderopvang en een restaurant. Een missie met ongemak en zegeningen.
Riejanne Wolswinkel
Zo-wordt-de-kerk-een-oefenplaats-voor-duurzaamheid
Theologie & filosofie

Zo wordt de kerk een oefenplaats voor duurzaamheid

08 maart 2023
Christenen lopen niet voorop in een duurzaam leven, blijkt uit recent onderzoek. Maar juist de kerk heeft de samenleving een duurzaam leven te bieden, betoogt Lambert Pasterkamp. 'Ze is in staat de samenleving te veranderen.'
Lambert Pasterkamp