Een beetje voelen wat bedreiging is

Met emotie in zijn stem eindigde minister-president Mark Rutte zijn toespraak op 16 maart als volgt: ‘Nederlanders, let een beetje op elkaar.’ In tijden als deze klinkt zelfs een politicus als een dominee. Dat is ook niet verwonderlijk. Het coronavirus heeft ons tot op de wortels van onze menselijkheid aangetast: we mogen elkaar niet meer aanraken.

01 april 2020 verschenen editie 2020nr03

Wat tot voor kort vanzelfsprekend was, kan ineens niet meer: handen geven, omhelzen, je stervende geliefde nabij zijn. Iedereen moet ineens afstand bewaren: op z’n minst anderhalve meter. Juist nu wij 75 jaar vrijheid vieren, wordt onze vrijheid aan alle kanten aangetast. Sabbat Vaak vertel ik in mijn lezingen en interviews over de grote waarde van vrijheid; dat zij niet vanzelfsprekend is en dat we haar daarom altijd samen moeten delen. Nu bepaalt het coronavirus ons daarbij. Het daagt onze vrijheden uit: de vrijheid van beweging, de vrijheid van persoonlijk contact, de vrijheid van handel en, ja, ook de vrijheid van godsdienst. Alles staat op zijn kop. Velen dachten dat…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter