Een autodidact en een moordenaar maken een woordenboek
Een film over het samenstellen van een woordenboek. Een veel saaier uitgangspunt lijkt haast ondenkbaar. De spanning zit in The Professor and the Madman dan ook niet zozeer in het boek zelf, maar in het bijzondere verhaal van de twee belangrijkste samenstellers ervan.

Het is 1879. James Murray, die op zijn veertiende was gestopt met school, wordt voorgedragen aan de leden van de Oxford University Press om het samenstellen van de Oxford English Dictionary te leiden. Hoewel hij niet voldoende gekwalificeerd is voor dit werk, geeft zijn kennis van ongeveer twintig talen en dialecten uiteindelijk de doorslag. Het wordt een monsterklus, omdat het doel is elk woord uit de Engelse taal te voorzien van een definitie en het gebruik en de ontwikkeling ervan in voorgaande eeuwen te herleiden door middel van citaten. Murray en zijn team kunnen dit nooit zelf en daarom zet de autodidact in op een dictionary by democracy. Breed wordt…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?
Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
'Dit is niet de eindtijd, dit is ons moment'
Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
09 november 2023Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?

Op de drempel
09 november 2023Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
09 november 2023Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...