Ecocide is een misdrijf, vinden deze religieuzen

Christenen zijn niet de enige gelovigen die met een beroep op hun geloof zorg voor de aarde propageren. In de bundel Faith Voices for Ecocide Law gaan religieuzen uit allerlei tradities nog een stap verder: ze willen dat ecocide een wereldwijd erkend misdrijf wordt. Een gesprek met een van de bijdragers, boeddhist Michele Lamb. "Wij zíjn de natuur, wij zijn het ecosysteem. Alle schade aan het klimaat is uiteindelijk zelfbeschadiging."

08 maart 2023 – verschenen editie 2023nr02
Alle-religies-willen-de-planeet-beschermen De stad Ganvie wordt ook wel 'het Venetië van Benin' genoemd. De oorspronkelijke bewoners streken neer in de waterrijke omgeving om aan slavenhandel te ontkomen. Door klimaatverandering heeft de regio veel vaker van doen met overstromingen. Hun voornaamste inkomstenbronnen - landbouw en visserij - worden daardoor bedreigd. Het is een voorbeeld van hoe de meest kwetsbare mensen aan de frontlinie van klimaatverandering wonen. beeld Unsplash

Het zal niemand tegenwoordig nog verbazen dat er religieuze leiders zijn die zich stevig uitspreken tegen de vervuiling, uitputting en verwoesting van onze planeet. Een van de vooraanstaande klimaatactivisten van ons land, Rozemarijn van ’t Einde, is dominee. Een jaar geleden heeft De Nieuwe Koers haar geportretteerd en deze maand verscheen haar boek Rebelleren voor het leven. Ze bevindt zich in goed gezelschap: de huidige paus heeft een groene encycliek geschreven, Laudato Si’. De huidige oosters-orthodoxe voorman Bartholomeus draagt de bijnaam ‘De Groene Patriarch’. Allen laten zij zich door hun geloof inspireren om op te komen voor de bloei van de schepping. Een Zweeds team van klimaatactivisten wilde weleens meer…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

Wat-ik-geloof-dat-gaat-jou-niets-aan
Goede gesprekken

Paul van Dongen: 'Wat ik geloof, dat gaat jou niets aan'

04 april 2024
Als kunstenaar Paul van Dongen een hoopje zeewier tegenkomt op het strand, uitgespuugd door de zee, dan denkt hij: ik hoop dat mij dat ook overkomt, op een dag. "Als ik ben aangespoeld. Dat God mij ziet liggen, en dat Hij zegt: kom maar mee. Kom er maar bij."
Felix de Fijter
54 Harriette Verwey
Goede gesprekken Mozes

Harriette Verwey: ‘God heeft dat kind uit Suriname hoog geplaatst’

04 april 2024
Terugblikkend op haar loopbaan als toonaangevend cardioloog, is Harriette Verwey verwonderd hoe een Surinaams meisje in een vreemd land zo succesvol kon worden. Er was ook een keerzijde. "Ik heb veel hoogtepunten meegemaakt, maar ook veel eenzaamheid."
Sjoerd Wielenga
‘Als-er-een-hemel-is-kom-ik-er
Goede gesprekken Levensdagen

‘Als er een hemel is, kom ik er’

04 april 2024
Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
Wilfred Hermans