Echo’s uit het verleden

Ongelofelijk, dacht hoofdredacteur Felix de Fijter, toen hij in het Koers-archief stuitte op een interview met Sicco Mansholt uit 1994. De voormalig landbouwminister wist bijna dertig jaar geleden te voorspellen hoe de wereld er nú uit zou zien. Denk: klimaatcrisis, landbouwcrisis en vluchtelingencrisis.

05 oktober 2022 verschenen editie 2022nr08

5 Sjoerd.heic

De Fijter deelde een foto van het stuk via social media. Het werd honderden keren voorzien van hartjes, duimpjes, retweets en commentaar. Het motiveerde ons in de gedachte het artikel integraal te herpubliceren (p. 18). Ongelofelijk, dacht ik, toen ik onlangs stuitte op het korte sciencefictionverhaal The Machine Stops uit 1909 (!) van E.M. Forster. Het verhaal gaat over mensen in sociale distantie, die elkaar niet aanraken en elkaar uitsluitend in isolatie zien via het scherm van de Machine. De mensen halen hun identiteit uit die Machine, zijn verslaafd aan het scherm en dichten het door mensen gemaakte apparaat goddelijke eigenschappen toe (‘almachtig, eeuwig en gezegend’). Wie denkt dan niet…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas