Drama in brieven
Boris Pasternak (1890-1960) is een van de grootste namen uit de Russische literatuur. Hij schreef gedichten, verhalen en een grote roman: Dokter Zjivago (1957). Zijn leven omvat de turbulente geschiedenis van Rusland in de twintigste eeuw: revolutie, wereldoorlogen, het communisme.
Dat alles vormt de achtergrond van de ruime collectie brieven van Pasternak die nu gepubliceerd zijn in de Russische Bibliotheek van Van Oorschot. Je kunt hierin zijn levensloop volgen vanaf zijn vroege jaren, opgroeiend in een kunstenaarsgezin met tal van artistieke contacten, tot aan zijn laatste levensjaren waarin een lastercampagne het hem onmogelijk maakt om de Nobelprijs Literatuur, hem toegekend in 1958, in ontvangst te nemen. Zijn verhouding met bevriende kunstenaars was niet vrij van drama, in die zin dat de Russische autoriteiten met argusogen keken naar ‘opruiende’ schrijvers en dichters, en niet zelden iemand naar Siberië stuurden. Zij lazen ook wantrouwend al Pasternaks brieven, wat een bijzonder karakter geeft…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Ivo Opstelten: 'In deze levensfase wil ik uitspreken: ik geloof. Punt.'
Alfred van de Weg: 'Het is natuurlijk veel makkelijker om heel duidelijk te zijn over alles'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
04 april 2024Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
‘Als er een hemel is, kom ik er’
04 april 2024Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
In de spanning begint het luisteren naar Gods stem
07 maart 2024Zoals we weer aandacht krijgen voor streek- en seizoensproducten en herstel van cultuurlandschap, ligt de toekomst van het christendom misschien wel in de zoektocht naar een nieuw evenwicht met de schepping, zegt Stefan Paas.