Doorbreek de muur tussen het ik en de ander

Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee verkent in zijn nieuwe roman, De Pool, het spanningsveld tussen ‘ja’ en ‘nee’. Hij schetst hoe liefde ‘gebeurt’, je meeneemt, zelfs een besef van het oneindige wakker maakt. En dat met Coetzee-achtige nuchterheid.

08 maart 2023 – verschenen editie 2023nr02
Doorbreek-de-muur-tussen-het-ik-en-de-ander

De hedendaagse literatuur lijkt gemakkelijker dan ooit mee te deinen met maatschappelijke discussies. Kijk even rond in de boekhandel, en je ziet het meteen: gevoelens rond slavernij, klimaat en gendervraagstukken, tot expressie gebracht in romans, niet zelden geënt op het eigen leven. Het zwakke punt van dergelijke fictie is vaak de beperktheid van de romanwereld. Je krijgt een gestileerde ik-ervaring voorgeschoteld, vooral bij genderthema’s, gepaard aan correcte ethische profielen. Hoe anders de literatuur die haar kracht vindt in het doorbreken van de muur tussen het ik en de ander. Literatuur die het niet-ik ontdekt, in de concreetheid van de levenservaring, in de dramatiek van het bestaan. Deze beweging tref je…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter