Doorbreek de muur tussen het ik en de ander

Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee verkent in zijn nieuwe roman, De Pool, het spanningsveld tussen ‘ja’ en ‘nee’. Hij schetst hoe liefde ‘gebeurt’, je meeneemt, zelfs een besef van het oneindige wakker maakt. En dat met Coetzee-achtige nuchterheid.

08 maart 2023 – verschenen editie 2023nr02
Doorbreek-de-muur-tussen-het-ik-en-de-ander

De hedendaagse literatuur lijkt gemakkelijker dan ooit mee te deinen met maatschappelijke discussies. Kijk even rond in de boekhandel, en je ziet het meteen: gevoelens rond slavernij, klimaat en gendervraagstukken, tot expressie gebracht in romans, niet zelden geënt op het eigen leven. Het zwakke punt van dergelijke fictie is vaak de beperktheid van de romanwereld. Je krijgt een gestileerde ik-ervaring voorgeschoteld, vooral bij genderthema’s, gepaard aan correcte ethische profielen. Hoe anders de literatuur die haar kracht vindt in het doorbreken van de muur tussen het ik en de ander. Literatuur die het niet-ik ontdekt, in de concreetheid van de levenservaring, in de dramatiek van het bestaan. Deze beweging tref je…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Fluisteren van een andere wereld
Column

Fluisteren van een andere wereld

06 maart 2025
Zoals velen vandaag breek ik mij het hoofd over de vraag wat er in deze tijd gevraagd wordt. De wereld tuimelt van de ene crisis in de andere, en als ik niet uitkijk, blijf ik lamgeslagen en overweldigd achter.
Elizabeth Oldfield
Hoe-Trumps-christelijk-nationalisme-Europa-binnensijpelt
Cultuur & geloof

Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt

06 maart 2025
White christian nationalism is een van de drijvende krachten achter het nieuwe tijdperk-Trump. Een beweging van faith and fight. Wordt Europa het volgende strijdtoneel?
Arie Kok
Road to anxienty- 2-Albertus Vembrianto kopie 2
Nederlandse politiek

Zij kregen nooit excuses van ons

06 februari 2025
Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...
Aad Kamsteeg