‘Doe nou niet net alsof je het weet’

Hij wordt wel de jeugdboekenheld op het Binnenhof genoemd. Zelf vindt Jan Terlouw zich allereerst wetenschapper. Maar hij gebruikt al zijn ervaring om de wereld te waarschuwen, ook al is hij 88. 'Dat is een plicht. Ik heb een ontzettend mooi leven gehad, ik moet dat gebruiken.'

04 september 2020 – verschenen editie 2020nr07
Doe-nou-niet-net-alsof-je-het-weet 'Doe nou niet net alsof je het weet'

Exodus 2:3-5 “Ik ben geboren in Kamperveen, een dorp met elf boerderijen, een school, een kerk en een pastorie. In die pastorie ben ik geboren, op de dag dat het precies acht jaar geleden was dat mijn grootvader overleed. Ik ben naar hem vernoemd en heet Jan Cornelis Terlouw, net als mijn vader en velen in een rij voor hem. Mijn zoon en kleinzoon heten ook zo. Ik heb achterkleinkinderen, maar nog geen Jan Cornelis.” Grinnikt: “Mijn vader werd met z’n 1,84 Lange Jan genoemd. Ik ben 1,85, mijn zoon is 1,90 en diens zoon is 1,98. Mijn moeder heette Grietje Stein en kwam uit Utrecht. Haar vader was boswachter.…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
Nederlandse politiek Column

Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'

12 december 2024
Zou Reinhold Niebuhr trots geweest zijn op Pieter Omtzigt? Die vraag bekroop me na het lezen van Jeremy Sabella’s mooie biografie van Niebuhr (1892-1971), die onlangs is vertaald door Menno Kamminga en Simon Polinder.
Stefan Paas
Siebelink
Nederlandse politiek

Jan Siebelink: ‘Nog steeds overvalt mij om de haverklap het schrijnende gemis’

12 december 2024
De vrouw van Jan Siebelink (1938) is er niet meer, maar in taal probeert hij haar terug te vinden. Onderwijl is het stil in dat grote huis, vreselijk stil. “Als je het mooi wilt opschrijven, moet je die stilte suggereren, maar daar heb ik nog helemaal geen zin in, dan wordt het een boek.”
Wilfred Hermans
Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom
Nederlandse politiek Column

Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom

11 juli 2024
Ja, de overheid verdient respect omdat alle gezag van God komt, zegt Stefan Paas. Maar 'er is verschil tussen een overheid die, ondanks veel gebreken, aanspreekbaar is op morele normen en een overheid die welbewust inzet op het institutionaliseren van immoraliteit'.
Stefan Paas