Diepmenselijk boek over de hunkering naar liefde

Sally Rooney's vierde roman, over de broedertwist tussen Peter en Ivan, staat vol met personages die je dicht op de huid komen. En ze schrijft met grote empathie en psychologische diepgang.

03 oktober 2024 – verschenen editie 2024nr08
Diepmenselijk-boek-over-de-hunkering-naar-liefde Diepmenselijk boek over de hunkering naar liefde

Het Ierse literaire talent Sally Rooney (geb. 1991) bereikte al een groot publiek met haar eerste romans, waarbij ze vooral jonge, vrouwelijke millennials aan zich wist te binden. Omdat mijn dochters haar boeken ook graag lezen, kende ik Rooney van horen zeggen. Dat Marianne Thieme haar studie theologie afsloot met een boeiend essay over Rooney, gepubliceerd in De Groene Amsterdammer, maakt me nieuwsgierig. Intermezzo is Rooney’s vierde roman, met ruim vierhonderd pagina’s de dikste. Het verhaal gaat over een broedertwist, een thema dat oude papieren heeft. De broers zijn Peter en Ivan Koubek. Ze hebben zojuist hun vader begraven, maar dat heeft de onderlinge band niet echt versterkt. Tien jaar…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

‘Het-is-helemaal-rustig-in-mij
Levensdagen

‘Het is helemaal rustig in mij’

01 mei 2025
Het is pure genade, zegt oud-rechter Ad van der Linden, dat zijn geloof zo'n diepte heeft dat het staande kan blijven, ook nu hij 24 uur per dag mantelzorger is geworden. "En dat ik geloven mag dat alles in Gods hand is."
Felix de Fijter
Hoe-de-Nederlandse-kerken-bijdroegen-aan-de-koloniale-oorlog-in-Indonesie
Theologie & filosofie

Oorlog in de naam van God

03 april 2025
Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...
Koos-jan de Jager
Xi-Jinpings-kruistocht-tegen-het-christendom
Cultuur & geloof

Xi Jinping's heilige oorlog tegen christenen woedt voort

03 april 2025
In China is geloven geen privézaak, maar een politiek risico. Xi Jinping duldt geen loyaliteit naast die aan de Communistische Partij, en dat merken vooral christenen. Ondergronds groeit de kerk, terwijl overheidscontroles steeds strenger worden. Wat betekent dit voor de toekomst van het ...
Aad Kamsteeg