Dieper graven naar het hart van de sacramenten

Wat zijn precies de katholieke sacramenten, en waar staan die voor? Antwoord daarop valt te vinden in het boek Gesprekken op maandag van Vonne van der Meer, waarin zij in gesprek is met pastoor Nico de Gooijer. De zeven gesprekken die zij met hem voerde, zijn voor lezers van De Nieuwe Koers al bekend: ze werden in 2020 en 2021 in ons blad gepubliceerd.

09 juni 2022 – verschenen editie 2022nr05
Dieper-graven-naar-het-hart-van-de-sacramenten

Gesprekken op maandag zou je een gids kunnen noemen, ter inwijding of initiatie. Het is in elk geval meer dan ‘informatie’ wat je hier tegenkomt. Van der Meer speurt ook naar de ervaring waarin de sacramenten hun uitwerking hebben, en naar raakvlakken met het leven, ook dat van de pastoor. Het gaat achtereenvolgens om de doop, de eucharistie, het vormsel, de priesterwijding, het huwelijk, de biecht, de laatste sacramenten. De zeven gesprekken voert Vonne van der Meer als een vaardig journalist. Ze wil weten hoe het eraan toegaat en wat er ‘gebeurt’ in het sacrament; ze is niet tevreden met elk antwoord. Hoezeer ook een taal- en metaforenmens, Van der…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter