Deze mopperende opa heeft gewoon gelijk

Veel weten, maar weinig beleven en weinig ziel – die kant moet het niet op, met geloof en kerk. Maar het is wel gebeurd, vindt Herman De Dijn, die kritisch kijkt naar de ‘verdunning’ van geloven. In zijn boek legt hij uit hoe katholiek geloven raakt aan diepere gevoelslagen, bijvoorbeeld door symbolen en rituelen. 

15 juni 2023 – verschenen editie 2023nr05
Deze-mopperende-opa-heeft-gewoon-gelijk

Een ‘ongelooflijke’ godsdienst. Dat doet denken aan een bekende podcast. Waarom geeft de auteur aan het katholicisme die kwalificatie?   De Vlaamse emeritus-hoogleraar wijsbegeerte Herman De Dijn zal, vermoedelijk, niet op de hoogte zijn van het bestaan van De Ongelooflijke Podcast. Hij verwijst met zijn boektitel naar een uitspraak van C.S. Lewis, die het christelijk geloof beschrijft als ‘een godsdienst die je niet had kunnen raden’. Het geloof in Jezus Christus en de dwaasheid van het kruis staan haaks op wat er uit mensenharten kan opkomen. Nog belangrijker in dit boek is echter een tweede implicatie van deze ondertitel: het katholicisme is niet zozeer ‘een geloof’ als wel ‘een godsdienst’. Door…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter