Delen in dementie

Tijdens de Oscar-nacht afgelopen april blijft Sir Anthony Hopkins thuis in Wales. Hij is ervan overtuigd dat favoriet Chadwick Boseman de prijs postuum zal ontvangen. Maar in het jaar dat de genomineerden voor het eerst merendeels gekleurd zijn, gaat Hopkins er voor de tweede keer met de hoofdprijs vandoor. Er gaat wat gemopper op over gebrek aan diversiteit, maar ware inclusiviteit betreft toch niet alleen huidskleur?

01 september 2021 – verschenen editie 2021nr07
Delen-in-dementie

De op zijn oude dag tot het christendom bekeerde Hopkins laat zien dat hij een acteerveteraan is om rekening mee te houden. Met zijn 83 jaar is hij niet alleen de oudste Oscar-winnaar ooit, maar ook de eerste die openlijk uitkomt voor zijn diagnose op het autistisch spectrum. Zo vestigt hij aandacht op andere vormen van onderscheid: op grond van leeftijd of ‘stoornis’. Eigenlijk laat zijn indrukwekkende carrière zien dat we autisme niet eens als stoornis hóéven op te vatten. Het is niet voor niets dat de Franse toneelschrijver Florian Zeller, na internationale furore in het theater, op niemand minder dan Hopkins wachtte voor zijn filmdebuut. Zeller stuurde het filmscript…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter