De zuigkracht van duister Harlem
In zijn nieuwe roman Harlem Shuffle keert de Afro-Amerikaanse schrijver Colson Whitehead terug naar de stad van zijn jeugd, New York. Zijn twee laatste titels, waarmee hij doorbrak naar het grote publiek en grote prijzen won, speelden in de zuidelijke staten.

‘Harlem Shuffle’ is een swingend liedje dat bekend werd toen The Stones het coverden. ‘You move it to the left, you go for yourself, you move it to the right, if it takes all night…’ Die behendigheid heeft de zwarte Raymond Carney nodig om te kunnen overleven in het Harlem van de jaren vijftig en zestig. Ray runt een meubelzaak. Hij is getrouwd, vader van twee kinderen en woont in een appartement waar de verhoogde metro met veel kabaal vlak langs raast. Ray heeft één grote wens: een rianter huis aan een groen park, weg uit de drukke straten van Harlem. Maar daarvoor verdient hij met zijn meubels te weinig.…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Het verhaal van de onbekende oorlog
Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?
Nieuwe woorden voor de ziel. Stefan Paas en Arnold Huijgen over het heil en de hel
Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
Annemarie Six-Wienen: 'De trouw van God tilt ons boven alles uit'

Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?
09 november 2023Dit voorjaar besloot volbloed christendemocraat Arie Kok niet meer op het CDA te stemmen. De zoveelste opportunistische reflex van de partij was hem er één te veel. En er begon iets te knagen. Is christelijke politiek nog wel haalbare kaart? Maar toen begonnen er dingen te bewegen.

Op de drempel
09 november 2023Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
09 november 2023Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...