De ziel van Oekraïne

Na de val van de Sovjet-Unie groeide de jeugd in Oekraïne op met Disney-films. Waar de Disney-studio’s de laatste jaren steeds meer culturen ontdekken, is Oekraïne altijd buiten hun aandachtsveld gebleven. Wat zou het mooi zijn als het land zelf zijn eigen volksverhalen kon animeren.

04 mei 2023 – verschenen editie 2023nr04
De-ziel-van-Oekraine

Animagrad Animation Studio bracht met De Gestolen Prinses in 2018 de eerste Oekraïense animatiefilm uit en komt nu, door de oorlog met vertraging, met de tweede. Mavka is gebaseerd op een verhaal dat alle Oekraïense schoolkinderen leren: Het Lied van het Woud, een gedicht uit 1911 van sprookjesschrijver Lesya Ukrainka. Waar landen in oorlog vaak het moreel van de troepen hooghouden met oorlogspropaganda en -retoriek, grijpen de makers van Mavka terug op een voorbeeldige vredesboodschap. Ook hoog in het vaandel staan bewustwording van eigen identiteit en folklore, waarvan men zo vaak ontkent dat het regelmatig bezette en verscheurde land die rijk zou zijn. Het mooie van Mavka is dat de…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter