De Zanzibardriehoek

Voor de kust van Tanzania ligt het toeristische eiland Zanzibar, dat in de eerste plaats doet denken aan cocktails op een zonnig strand.

06 april 2023 – verschenen editie 2023nr03
De-Zanzibardriehoek

In zijn nieuwste boek De Zanzibardriehoek. Een slavernijgeschiedenis 1860-1900 vertelt historicus Martin Bossenbroek de donkere geschiedenis van dit voor de handel strategisch gelegen eiland. In de negentiende eeuw speelde het een sleutelrol in de Oost-Afrikaanse slavenhandel, de slavenmarkt in de hoofdstad Stone Town was berucht. Bossenbroek volgt onder andere de dagboeken van de Schot John Kirk, bestuurder en botanist, die zijn eerste Afrikaanse ervaring opdeed als assistent van de beroemde ontdekkingsreiziger en zendeling David Livingstone. Diens avontuurlijke reizen naar het Afrikaanse binnenland beslaan een substantieel deel van dit boek. Terwijl de slavenkaravanen, begeleid door Arabische handelaren, door de wildernis trokken, zocht Livingstone naar de oorsprong van de rivier de Nijl.…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith