De wreedheid van de mens, de weerloosheid van het dier

De ezel zegt niks, maar zijn ogen spreken. Hoe kan het ook anders? Die ogen hebben veel gezien. Tegen het eind van EO is het kleine ezeltje naar allerhande plekken gereisd, soms gedwongen, soms zelfstandig. Is hij liefdevol gekoesterd, bruut gemolesteerd. Heeft hij de dingen nu eens willoos ondergaan, dan weer resoluut van zich af getrapt.

08 maart 2023 – verschenen editie 2023nr02
De-wreedheid-van-de-mens-de-weerloosheid-van-het-dier

De Poolse regisseur Jerzy Skolimowski is 84 jaar oud en al meer dan zestig jaar actief in de filmwereld, al verloor hij wel geruime tijd de interesse in zijn werk. Tussen 1991 en 2008 besteedde hij zijn tijd vooral aan andere zaken, zoals schrijven en schilderen. Na die onderbreking heeft hij drie films gemaakt en voegt hij hier met EO een vierde aan toe. Het is een ingetogen vertelling over een ezel, genaamd Eo, en overduidelijk geïnspireerd door de klassieke film Au Hasard Balthazar uit 1966, van de Franse regisseur Robert Bresson. Het leed dat Balthazar treft in die film, het van hot naar her gesleept worden en getuige moeten…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas