De wreedheid van de mens, de weerloosheid van het dier
De ezel zegt niks, maar zijn ogen spreken. Hoe kan het ook anders? Die ogen hebben veel gezien. Tegen het eind van EO is het kleine ezeltje naar allerhande plekken gereisd, soms gedwongen, soms zelfstandig. Is hij liefdevol gekoesterd, bruut gemolesteerd. Heeft hij de dingen nu eens willoos ondergaan, dan weer resoluut van zich af getrapt.

De Poolse regisseur Jerzy Skolimowski is 84 jaar oud en al meer dan zestig jaar actief in de filmwereld, al verloor hij wel geruime tijd de interesse in zijn werk. Tussen 1991 en 2008 besteedde hij zijn tijd vooral aan andere zaken, zoals schrijven en schilderen. Na die onderbreking heeft hij drie films gemaakt en voegt hij hier met EO een vierde aan toe. Het is een ingetogen vertelling over een ezel, genaamd Eo, en overduidelijk geïnspireerd door de klassieke film Au Hasard Balthazar uit 1966, van de Franse regisseur Robert Bresson. Het leed dat Balthazar treft in die film, het van hot naar her gesleept worden en getuige moeten…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Wie ben ik zonder jou?
Dwars door de storm heen geloven in Gods goedheid
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Stap voor stap dichter bij het lijden

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...