De wil van het volk

Als bepaalde uitspraken over verkiezingen mij tegen de haren in strijken, zijn het kreten over ‘de wil van het volk’ en ‘de kiezer die altijd gelijk heeft’.

05 oktober 2023 verschenen editie 2023nr08

Door wie ik me daarin vooral gesteund weet? Door de 132.000 Joodse Duitsers die in de jaren dertig naar de Verenigde Staten waren uitgeweken om Hitler te ontvluchten. Zij hadden ondervonden dat democratie en verkiezingen geen garantie vormen tegen tirannie. Want bedenk wel dat de nazi’s niet via een staatsgreep aan de macht kwamen, maar binnen het kader van de democratisch ingerichte Republiek van Weimar. En het betrof geen volk dat alleen maar oog had voor sportpagina’s en stripverhalen. De Duitsers hadden Goethe, Kant, Hegel, Luther, Freud, Bach, Mozart, Einstein voortgebracht. Niettemin. Toen de stembus de wil van het volk bekendmaakte, bleek dat intellectuele en culturele uitmuntendheid Duitsland niet voor…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga