CU-ideoloog Trineke Palm: ‘De vraag blijft in alles: wat is dan wél ons verhaal?’

Ze verliet haar werk als defensie-expert midden in een oorlog in Europa voor haar droombaan van directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Leden maken zich grote zorgen over hoe de partij omgaat met asielzoekers. Trineke Palm wil dit pijnlijke gesprek faciliteren. "Dat kun je therapie noemen, maar het is nodig."

09 november 2022 – verschenen editie 2022nr09
De-vraag-blijft-in-alles-wat-is-dan-wel-ons-verhaal beeld Maarten Boersema

Trineke Palm leek bijna voorbestemd voor de functie van partijideoloog van de ChristenUnie. Politieke betrokkenheid kreeg ze met de paplepel ingegoten. Haar vader was actief in de gemeenteraad voor de lokale CU/SGP in De Ronde Venen (Utrecht). Thuis werden politieke dossiers besproken en als vader Palm ’s avonds spannende debatten had, mocht dochter Trineke mee. Een carrière in de politiek was met zo’n jeugd onvermijdelijk. Dat het christelijke politiek moest worden, was ook snel duidelijk voor de tiener uit de Gereformeerde Bond. Maar welke partij? “Als tiener hield ik de partijprogramma’s van de drie christelijke partijen – de SGP, de ChristenUnie en het CDA – eindeloos naast elkaar. Bij maatschappijleer…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Hoe-boeren-en-natuurbeschermers-in-Brabant-de-handen-juist-ineenslaan
Nederlandse politiek

Hoe boeren en natuurbeschermers in Brabant de handen juist ineenslaan

07 maart 2024
Brabantse boeren- en natuurorganisaties hebben een nieuwe manier ontwikkeld om boeren te belonen voor natuur- en milieubeheer. Honderden melkveehouders doen al mee.
Frank Mulder
58 Kuyper
Nederlandse politiek

Met Kuyper in de Gazastrook

14 december 2023
Hoe zou Abraham Kuyper als journalist naar Gaza hebben gekeken? Want, en dat is de grote verrassing, meer dan politicus en theoloog was hij een halve eeuw lang journalist, zo blijkt uit het proefschrift van Johan Snel. Met een visie op de journalistiek die nog altijd actueel is.
Johan Snel
Heeft-christelijke-politiek-nog-bestaansrecht
Nederlandse politiek

Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?

09 november 2023
Dit voorjaar besloot volbloed christendemocraat Arie Kok niet meer op het CDA te stemmen. De zoveelste opportunistische reflex van de partij was hem er één te veel. En er begon iets te knagen. Is christelijke politiek nog wel haalbare kaart? Maar toen begonnen er dingen te bewegen.
Arie Kok