CU-ideoloog Trineke Palm: ‘De vraag blijft in alles: wat is dan wél ons verhaal?’

Ze verliet haar werk als defensie-expert midden in een oorlog in Europa voor haar droombaan van directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Leden maken zich grote zorgen over hoe de partij omgaat met asielzoekers. Trineke Palm wil dit pijnlijke gesprek faciliteren. "Dat kun je therapie noemen, maar het is nodig."

09 november 2022 – verschenen editie 2022nr09
De-vraag-blijft-in-alles-wat-is-dan-wel-ons-verhaal beeld Maarten Boersema

Trineke Palm leek bijna voorbestemd voor de functie van partijideoloog van de ChristenUnie. Politieke betrokkenheid kreeg ze met de paplepel ingegoten. Haar vader was actief in de gemeenteraad voor de lokale CU/SGP in De Ronde Venen (Utrecht). Thuis werden politieke dossiers besproken en als vader Palm ’s avonds spannende debatten had, mocht dochter Trineke mee. Een carrière in de politiek was met zo’n jeugd onvermijdelijk. Dat het christelijke politiek moest worden, was ook snel duidelijk voor de tiener uit de Gereformeerde Bond. Maar welke partij? “Als tiener hield ik de partijprogramma’s van de drie christelijke partijen – de SGP, de ChristenUnie en het CDA – eindeloos naast elkaar. Bij maatschappijleer…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Was-Segers-een-prekende-evangelist
Nederlandse politiek

Was Segers een prekende evangelist?

01 februari 2023
De gewezen ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers bleef als politicus een evangelist, werd in terugblikken op diens politieke loopbaan wel gememoreerd. Die waarneming verdient uitleg en verdieping – al was het maar omdat hier onherroepelijk een stijlbreuk gaat plaatsvinden na het aantreden van jurist ...
Sjirk Kuijper
Het-Jaar-van-het-Paard
Nederlandse politiek

Het Jaar van het Paard

15 december 2022
Het jaar 2022 zal vermoedelijk niet de geschiedenisboeken ingaan als het meest onbezorgde jaar van deze eeuw. En het ergste moet nog komen. Stefan Paas blikt terug op het voorbije jaar, kijkt vooruit en houdt z'n hart vast – maar is niet zonder hoop.
Stefan Paas
Armoede-in-Amersfoort
Nederlandse politiek Reportage

Armoede in Amersfoort

09 november 2022
Wat doet armoede met je? Of ik over die vraag een artikel zou willen schrijven. Ik check mijn planning of het past, maar ik weet eigenlijk al wel dat ik het ga doen. Het onderwerp houdt me bezig.
Arie Kok