CU-ideoloog Trineke Palm: ‘De vraag blijft in alles: wat is dan wél ons verhaal?’
Ze verliet haar werk als defensie-expert midden in een oorlog in Europa voor haar droombaan van directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Leden maken zich grote zorgen over hoe de partij omgaat met asielzoekers. Trineke Palm wil dit pijnlijke gesprek faciliteren. "Dat kun je therapie noemen, maar het is nodig."

Trineke Palm leek bijna voorbestemd voor de functie van partijideoloog van de ChristenUnie. Politieke betrokkenheid kreeg ze met de paplepel ingegoten. Haar vader was actief in de gemeenteraad voor de lokale CU/SGP in De Ronde Venen (Utrecht). Thuis werden politieke dossiers besproken en als vader Palm ’s avonds spannende debatten had, mocht dochter Trineke mee. Een carrière in de politiek was met zo’n jeugd onvermijdelijk. Dat het christelijke politiek moest worden, was ook snel duidelijk voor de tiener uit de Gereformeerde Bond. Maar welke partij? “Als tiener hield ik de partijprogramma’s van de drie christelijke partijen – de SGP, de ChristenUnie en het CDA – eindeloos naast elkaar. Bij maatschappijleer…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
De troost van een ruige kinderbijbel
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'
Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Oorlog in de naam van God
03 april 2025Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
12 december 2024Zou Reinhold Niebuhr trots geweest zijn op Pieter Omtzigt? Die vraag bekroop me na het lezen van Jeremy Sabella’s mooie biografie van Niebuhr (1892-1971), die onlangs is vertaald door Menno Kamminga en Simon Polinder.