
De vertrokken patriarch werd nauwelijks gemist
Het was zo'n berichtje dat je in eerste instantie over het hoofd ziet: patriarch Sako van de Chaldeeuwse Kerk was teruggekeerd in Bagdad. Maar die rustige terugkeer is tekenend voor de kwetsbare situatie van christenen in Irak, zegt Heleen Murre-van den Berg.
Vorig jaar juli verliet Louis Raphaël I Sako, kardinaal en patriarch van de met Rome verbonden Chaldeeuwse Kerk, met enig rumoer z’n standplaats in Bagdad. Hij uitte daarmee zijn ongenoegen over het feit dat de president van Irak, Abdul Latif Rashid, hem de formele erkenning als kerkelijk leider ontnomen had. Deze erkenning dateerde van zijn aantreden in 2013, toen hij deze, net als alle patriarchen voor hem, van de toenmalige president ontvangen had. De enige reden voor die intrekking was dat dergelijke politieke erkenningen van geestelijk leiders ongrondwettelijk zouden zijn, en dat je prima patriarch kunt zijn zonder staatsrechtelijke erkenning. Dat was niet zo’n sterk argument, gezien de lange geschiedenis…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
De troost van een ruige kinderbijbel
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'

Fluisteren van een andere wereld
06 maart 2025Zoals velen vandaag breek ik mij het hoofd over de vraag wat er in deze tijd gevraagd wordt. De wereld tuimelt van de ene crisis in de andere, en als ik niet uitkijk, blijf ik lamgeslagen en overweldigd achter.

Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
06 maart 2025White christian nationalism is een van de drijvende krachten achter het nieuwe tijdperk-Trump. Een beweging van faith and fight. Wordt Europa het volgende strijdtoneel?

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...