De vechtjas en tiran was ook een puritein van het zuiverste water

De zeventiende eeuw was wreed, dat hebben we op school geleerd. Dat er in die tijd theologische kwesties op het spel stonden, weten we ook. Er is in Europa veel bloed vergoten voor de goede zaak; geweld en geloof lagen soms in elkaars verlengde. Het ligt voor de hand, maar we horen het liever niet.

01 februari 2023 – verschenen editie 2023nr01
De-vechtjas-en-tiran-was-ook-een-puritein-van-het-zuiverste-water

In Regicide vertelt Robert Harris het verhaal van de puriteinse moordenaars van koning Charles I van Engeland. Het speelt vlak na de periode waarin Oliver Cromwell met harde hand een protestantse republiek leidde. Als Cromwell sterft, en koning Charles II de monarchie herstelt, wordt er een klopjacht op de moordenaars van de koning ondernomen. Twee van hen ontsnappen naar New England: Will en Ned, kolonels van het leger. Ned is de zwager van Cromwell, Will is Neds schoonzoon. Als ook de ijzervreter Richard Nayler in New England aankomt, en de jacht op de beide kolonels is geopend, komt het spel goed op de wagen. De mannen weten te overleven in…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter