De tranen en gebeden van mama Augustinus

In haar boek Spiritueel moederschap maakt Kitty Bouwman de kerngedachten uit haar proefschrift uit 2015 voor een breder publiek beschikbaar. Hoofdpersoon hier is theoloog en kerkvader Augustinus. Bouwman onderzoekt zijn relatie met twee vrouwen die zijn theologisch denken sterk hebben beïnvloed.

01 februari 2020 – verschenen editie 2020nr01
De-tranen-en-gebeden-van-mama-Augustinus De tranen en gebeden van mama Augustinus

Het gaat om zijn moeder Monnica en zijn naamloze vriendin, tevens moeder van zijn kind. Hoewel Bouwman op de betekenis van beide vrouwen wil ingaan, schenkt ze veruit de meeste aandacht aan Monnica. Zelf beweert Augustinus alles aan zijn moeder te danken te hebben. Er was een voortdurend intens meeleven van Monnica met het geestelijk welbevinden van haar zoon. Haar tranen en gebeden waren gericht op zijn bekering. Met name Augustinus’ bekende boek Belijdenissen wordt door Bouwman gebruikt om zijn levensweg te relateren aan dit geestelijk moederschap. Meer nog dan tot het tijdelijk licht, had zij hem gebaard tot een eeuwig licht. De manier waarop Bouwman dit allemaal napluist, is…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter