De tingeltangelhersenpan van Spinvis

Erik de Jong was al een laatbloeier toen hij twintig jaar geleden debuteerde, maar op Be-Bop-A-Lula lijkt hij pas echt zijn draai gevonden te hebben.

04 mei 2023 – verschenen editie 2023nr04
De-tingeltangelhersenpan-van-Spinvis

Het zevende album van Spinvis opent sterk met een levenslustige combinatie van Gene Vincents jarenvijftignummer waarnaar de albumtitel verwijst, hedendaagse industriële beats en eigenzinnige Nederlandstalige tekstregels. Het luchtige ‘Tingeltangelhersenpan’ wordt gevolgd door het meer beschouwende ‘Wie Zag Het Licht’, waarin klinkt: ‘Het wordt ochtend altijd weer, is het geen wonder? Vergeef mijn twijfel heer, vergeet mijn zonden.’ Halverwege het lied wordt de stem van De Jong bijgestaan door heuse gregoriaanse koorzang. Ook in andere nummers schakelt Spinvis moeiteloos heen en weer tussen ernst en luim, licht en donker, luchtig en zwaar, hoopvol en berustend. De veertien tracks, waarvan twee instrumentaal, vormen een geslaagde staalkaart van wat zich zoal afspeelt in…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith