De tingeltangelhersenpan van Spinvis
Erik de Jong was al een laatbloeier toen hij twintig jaar geleden debuteerde, maar op Be-Bop-A-Lula lijkt hij pas echt zijn draai gevonden te hebben.

Het zevende album van Spinvis opent sterk met een levenslustige combinatie van Gene Vincents jarenvijftignummer waarnaar de albumtitel verwijst, hedendaagse industriële beats en eigenzinnige Nederlandstalige tekstregels. Het luchtige ‘Tingeltangelhersenpan’ wordt gevolgd door het meer beschouwende ‘Wie Zag Het Licht’, waarin klinkt: ‘Het wordt ochtend altijd weer, is het geen wonder? Vergeef mijn twijfel heer, vergeet mijn zonden.’ Halverwege het lied wordt de stem van De Jong bijgestaan door heuse gregoriaanse koorzang. Ook in andere nummers schakelt Spinvis moeiteloos heen en weer tussen ernst en luim, licht en donker, luchtig en zwaar, hoopvol en berustend. De veertien tracks, waarvan twee instrumentaal, vormen een geslaagde staalkaart van wat zich zoal afspeelt in…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...