De Tien Woorden van Martha Nussbaum

Na de MKZ-epidemie deed de commissie-Wijffels in 2001 de aanbeveling dat kippen moeten kunnen scharrelen, varkens moeten kunnen wroeten en dat koeien in de wei horen.

01 februari 2023 – verschenen editie 2023nr01
De-Tien-Woorden-van-Martha-Nussbaum

Martha Nussbaum, hoogleraar recht en ethiek in Chicago met een joodse levensovertuiging, zou er blij mee zijn. Voor Nussbaum zijn mensen een bijzondere diersoort, die verwant is met de andere dieren én voor hen verantwoordelijkheid draagt. Waarom, is haar kernvraag, hebben dieren dan niet óók dezelfde rechten als mensen? Bijvoorbeeld procesbevoegdheid, zodat hun vertegenwoordiger naar de rechter kan stappen als zij mishandeld worden of een miserabel leven leiden in de bio-industrie? Zo is dat immers ook geregeld voor onmondige mensen. Nussbaum pleit voor mondiale rechtvaardigheid voor alle wezens met een bewustzijn. Ze bespreekt de diersoorten, hun mate van bewustzijn en hun soms hoge intelligentie, emoties en empathie. Vervolgens stelt ze…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter