De straatevangelist en de dakloze

De straatevangelisten hadden de mond vol van zonde, dood en hel, maar de dakloze man, even verderop, lieten ze links liggen.

06 april 2023 verschenen editie 2023nr03

Vrijwel elke keer als ik de straat op ga, kom ik wel ergens een straatevangelist tegen. Vaak zijn het Nederlanders, maar ook geregeld mensen met een migratieachtergrond. Hun aanpak verschilt nogal. De een maakt gebruik van muziek, een ander preekt via megafoon; de een kiest een milde toonzetting, anderen juist een zeer veroordelende. Die laatste groep lijkt dominant. Ik schat dat zeker tachtig procent ronkende teksten ventileert, over zonde en zondaars, over hel en verdoemenis. Op een zonnige, maar koude zaterdag liep ik door de straten van Amsterdam. Het ligt in m’n aard om onderweg praatjes aan te knopen, met Jan en alleman. Soms maak ik vrienden. Dus toen ik…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith