De storm op het meer, de bodem van onze ziel
Wegen naar menselijkheid is de nieuwste productie van de hoogbejaarde Duitse theoloog en psychotherapeut Eugen Drewermann. Zijn betoog is bepaald niet belegen. Wat je in bijbelverhalen leest, stelt hij, gaat helemaal over onze diepste psyche: over onze angst, schuld en desoriëntatie.

Geloof en psyche, gaat het daar al niet erg vaak over? De bevindelijk-gereformeerde kerkganger hoort zondagmorgen dat hij een diepe droefheid in het hart nodig heeft. Een evangelische gelovige beaamt met wiegende armen zijn goede gevoel: hij mag er zijn, kruipt bij de Vader op schoot. Aandacht volop voor persoonlijke gevoelens, dus. Maar is hiermee nou echt ons innerlijk aangeroerd? Als je de Duitse theoloog en psychotherapeut Drewermann moet geloven, is dit allemaal oppervlakteruis. Met zulke sjablonen kijken we juist voorbij aan de diepte van ons ik, en dus aan angst en schuld, agressie en hang naar bevrijding. Dit zitten op de bodem van onze ziel, net als destructiedrang, sadisme,…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Sam Janse & Maartje Janse: 'Als iets fout is, waarom zou je het dan accepteren?
Wat moet het verhaal van de kerk zijn?
Hoopbrengers: 'Bij het leven delen hoort ook het chagrijn'
'Mijn god is lekker eten', fluisterde de influencer
'Verwondering heeft mij mijn hele leven begeleid'
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Zo wordt de kerk een oefenplaats voor duurzaamheid
08 maart 2023Christenen lopen niet voorop in een duurzaam leven, blijkt uit recent onderzoek. Maar juist de kerk heeft de samenleving een duurzaam leven te bieden, betoogt Lambert Pasterkamp. 'Ze is in staat de samenleving te veranderen.'

Sander Griffioen: 'Niet het kwaad, maar het goede heeft de oudste papieren'
08 maart 2023We hebben alle reden om te wanhopen, met al die crises. Dat beseft ook Sander Griffioen. Maar blijf de aarde trouw, adviseert hij in zijn nieuwe boek, en laat je leiden door ‘kracht ten goede’.

Wat moet het verhaal van de kerk zijn?
01 februari 2023Heeft de kerk nog relevantie in een seculiere samenleving? En zo ja, aan welke unieke elementen uit de christelijke traditie is er dan behoefte? Zeven denkers, zelf niet kerkelijk betrokken, reageren op deze vragen. 'De kerk heeft een unieke positie in een markt waarin heel veel mensen op zoek zijn ...