De stem van de Palestijnse christen is nauwelijks gehoord

Het perspectief van de christelijke, Palestijnse vrouw, van een minderheid die hard wordt geraakt door geweld en onderdrukking, kan een vruchtbare basis vormen voor een gesprek over hoe het verder moet.

04 april 2024 verschenen editie 2024nr03

Begin maart is ook in Nederland Wereldgebedsdag gevierd. Elk jaar wordt door deze nu honderd-en-vijfjarige internationale oecumenische vrouwenorganisatie materiaal voor een gebedsviering gemaakt om daarmee de onderlinge verbondenheid te vieren en te versterken. Dit jaar was de Palestijnse afdeling aan de beurt teksten en muziek voor te bereiden – een keuze gemaakt lang voordat de situatie van de Palestijnen opnieuw de voorpagina’s zou gaan domineren. Palestijnse vrouwen van verschillende kerken – Grieks-orthodox, luthers, rooms-katholiek – werkten samen aan een liturgie van bijbellezingen, liederen, gebeden en meditatie. Hierin komen verschillende vrouwen aan het woord die vertellen wie hen inspireren en wat het geloof daarin betekent. Onder hen is Lina, een nichtje…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter