De smartphone is god geworden die als eerste onze aandacht vraagt

Eén op de drie Nederlanders wil liever nooit meer seks hebben dan nooit meer een smartphone gebruiken. We lijken vergroeid met het toestel. Schrijvers Frank Mulder en Arend Smilde zijn geheelonthouder. Ze pleiten voor het recht om offline te zijn. "Als een schep zand in de machine."

09 mei 2024 – verschenen editie 2024nr04
22 Mulder Smilde - beter Welkom in Zwitserland! beeld De Nieuwe Koers

‘Online mogelijkheden, met of zonder smartphone, kunnen ons leven verrijken en doen dat ook op grote schaal’, schrijven de initiatiefnemers, onder wie ook universitair docent privacyrecht Tijmen Wisman (VU), in een eerste manifest. ‘Maar we vinden het van cruciaal belang dat niemand wordt gedwongen.’ Ze spreken van een ‘stilzwijgende invoering’ van een ‘ongeschreven plicht om altijd en overal online te zijn’. Daar moet allereerst debat over worden gevoerd. En daarna hopen Mulder en Smilde op maatschappelijke en politieke actie. Ze zoeken nog sympathisanten. Met hun ouderwetse dumbphone of vaste lijn zijn de twee een uitstervende diersoort. Ruim 90 procent van de Nederlanders heeft een smartphone. Een derde van de volwassenen…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

34 Ciska
Goede gesprekken

'Waarom denk je dat jij hier zit? Je bent wel gezonden, jochie'

07 juni 2024
Soms raakt Ciska Stark ontmoedigd. Als er in een zondagse dienst nul kinderen naar de kindernevendienst gaan, bijvoorbeeld. "Maar ik geloof genoeg in God om te weten dat er andere wegen zijn. En dat God bezig is. Waarom denk je anders dat jij hier zit?"
Felix de Fijter
54 Mozes
Goede gesprekken Mozes

‘Ik ben nog steeds afhankelijk van de liefde van anderen’

07 juni 2024
Anton Philips beproefde ooit zijn geluk in het bekende familiebedrijf, maar hij zat er totaal niet op zijn plek. Inmiddels is hij met 92 jaar misschien wel de oudste loopbaan- en relatiecoach van Nederland. ‘Mijn angst is dat mensen mij niet aardig vinden.’
Sjoerd Wielenga
60 Levensdagen
Goede gesprekken Levensdagen

‘Ik deed gewoon wat op mijn pad kwam’

07 juni 2024
Kees van Groningen (1943) is praktisch ingesteld en maakte met die insteek ook zijn levenskeuzes. Maar geloofskeuzes zijn niet altijd praktisch van aard en daarmee bepaald niet eenvoudig, ervaart Kees. “Ik geloof dat God ons de ruimte geeft om sommige mysteries te aanvaarden als mysterie.”
Wilfred Hermans