De schrijver is duidelijk verliefd op zijn eigen schepping

De Joodse schrijver Abraham Yehoshua (1936-2022) werd in Palestina geboren en stierf in Israël. Hij liet een omvangrijk oeuvre na: romans, verhalen, toneelstukken en essays.

31 augustus 2023 – verschenen editie 2023nr07
De-schrijver-is-duidelijk-verliefd-op-zijn-eigen-schepping

De oogst van zijn leven was rijk, ook op het gebied van godsdienst en politiek. Yehoshua was actief in de vredesbeweging in Israël en streefde naar normale relaties tussen Israëli’s en Palestijnen. In de roman De enige dochter, zijn laatste, komen de thema’s van zijn eerdere werk bijeen. Ook nu gaat het om cruciale vragen naar de kern van de Joodse identiteit en de gespannen relatie tussen Joden en niet-Joden. Verweven met deze spanning is het generatieconflict binnen Joodse gezinnen. De twaalfjarige Rachele Luzzatto woont met haar Joodse vader en haar tot het jodendom bekeerde moeder in een Noord-Italiaanse stad. Op de katholieke school die zij bezoekt, heeft haar klassenlerares…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

‘Het-is-helemaal-rustig-in-mij
Levensdagen

‘Het is helemaal rustig in mij’

01 mei 2025
Het is pure genade, zegt oud-rechter Ad van der Linden, dat zijn geloof zo'n diepte heeft dat het staande kan blijven, ook nu hij 24 uur per dag mantelzorger is geworden. "En dat ik geloven mag dat alles in Gods hand is."
Felix de Fijter
Hoe-de-Nederlandse-kerken-bijdroegen-aan-de-koloniale-oorlog-in-Indonesie
Theologie & filosofie

Oorlog in de naam van God

03 april 2025
Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...
Koos-jan de Jager
Xi-Jinpings-kruistocht-tegen-het-christendom
Cultuur & geloof

Xi Jinping's heilige oorlog tegen christenen woedt voort

03 april 2025
In China is geloven geen privézaak, maar een politiek risico. Xi Jinping duldt geen loyaliteit naast die aan de Communistische Partij, en dat merken vooral christenen. Ondergronds groeit de kerk, terwijl overheidscontroles steeds strenger worden. Wat betekent dit voor de toekomst van het ...
Aad Kamsteeg