De schone schijn gaat steeds meer tegenstaan
Hoe Lucien de Rubempré ingewijd wordt in de journalistiek is een cynische verwijzing naar de initiatierite die christenen kennen voor het toetreden tot de christelijke gemeenschap.

Onder het aanroepen van een onheilige drie-eenheid, te weten ‘de kwade trouw, de valse geruchten en de advertentieopbrengsten’, wordt hij overgoten met champagne. Tegelijkertijd krijgt hij, terwijl hij knielend en met wijd uitgestrekte armen deze zegen ontvangt, een gouden kroon op het hoofd gedrukt. Het geeft in enkele beelden een trefzekere schets van de opportunistische werkelijkheid die in Illusions Perdues wordt weergegeven. Een wereld waarin recensies worden verkocht per opbod en kranten een schrijver kunnen maken of breken. De uitgeverijen spelen het spel mee en hopen zelfs de opinie zo te kunnen sturen dat voor- en tegenstanders in de media tegen elkaar opstaan. Dat vergroot de ophef en dat stuwt…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...