De psalmen van Nick Cave
Het geloof van Nick Cave wordt de laatste jaren behoorlijk op de proef gesteld. In 2019 verwerkte hij met zijn indrukwekkende album Ghosteen de dood van zoon Arthur, die op vijftienjarige leeftijd vanaf een klif ter aarde stortte.

In mei van dit jaar stierf ook Cave’s 31-jarige zoon Jethro. Het weerhield de in Australië geboren en in Engeland wonende singer-songwriter er niet van de grote festivalpodia te betreden en het publiek te imponeren met een overtuigende show. Cave praat niet graag over zijn verdriet. Het statement dat hij met zijn nieuwe album maakt, is echter veel sterker dan de pseudopsychoanalyse van popjournalisten: Nick Cave schreef zeven nieuwe psalmen. In prachtige poëtische bewoordingen, gedrenkt in de eeuwenoude anglicaanse kerktraditie, probeert Cave zijn gemoedstoestand te verwoorden. Zijn vertrouwen in Gods goedheid lijkt eerder toe- dan afgenomen: ‘I have nowhere to go but to you, Lord / Breathless, but to you.’…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...