‘De postbode en de bankier ontmoeten elkaar niet meer’

In deze serie onderzoekt Sjoerd Wielenga de gevolgen van de ontkerkelijking voor de samenleving. Deze maand: wat zijn de gevolgen voor de sociale cohesie?

04 juli 2019 – verschenen editie 2019nr06

De secularisatie heeft wel vrijheid gebracht, maar ze heeft ook gevolgen voor de samenhang in de samenleving, signaleert de Leidse emeritushoogleraar vaderlandse geschiedenis Jan Bank. De analyse “In de kerk zaten vanouds de postbode en de bankier samen in de kerkbank. Maar als gevolg van de ontkerkelijking is Nederland geïndividualiseerd. De christelijke gemeenschappen zijn aan hun einde gekomen en er is niets anders dan individualisering voor in de plaats gekomen. De postbode en de bankier ontmoeten elkaar dus niet meer. De kerk was een verbindende schakel tussen de verschillende delen van de maatschappij. Ze schiep cohesie en had een verhaal. Maar nu zijn er minder bindende factoren. Dat zie je…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Jezus is een Jood
Theologie & filosofie Column

Jezus is een Jood

12 december 2024
In mijn gemeente ben ik bezig met het veelgeprezen Thora-commentaar van de voormalige opperrabbijn van Groot-Brittannië, Jonathan Sacks. Een vreselijk boeiend commentaar, omdat hij de Thora leest als blauwdruk voor een rechtvaardige, moderne samenleving. Daarom kan hij ook op een zinvolle manier in ...
Willem Maarten Dekker
Wie-zich-overgeeft-is-voor-altijd-een-landverrader
Boeken

Wie zich overgeeft, is voor altijd een landverrader

12 december 2024
Sana Valiulina is de verrassing van het afgelopen seizoen van Zomergasten. Haar verhaal maakt diepe indruk, en veel kijkers vragen zich af wie deze Nederlandssprekende auteur met Russische tongval eigenlijk is.
Arie Kok
Alledaagse-morsige-levens-in-het-evangelie
Boeken

Shakespeare en Caravaggio in het wijnlokaal

12 december 2024
Tomas Lieske brengt in Wij van de Ripetta de hoofdpersonen van een schilderij van Caravaggio tot leven. Niet altijd overtuigend, maar wel creatief en met verbeeldingskracht.
Hendrik Mosterd