De pijn van onzichtbaarheid
Als Mark Rutte op 19 december 2022 namens de regering excuses aanbiedt voor het slavernijverleden, besluit hij met een komma: wordt vervolgd. Met Na de komma voegt Shantie Singh een belangrijk hoofdstuk toe, het verhaal van de Hindostanen.

Hoe komt het dat we in Nederland het verhaal van de Hindostanen nauwelijks kennen? “In mijn boek vertel ik over het korte verhaal dat ik het allermeest in mijn leven heb voorgedragen, namelijk het antwoord op de vraag: ‘Waar kom je vandaan?’ Die wordt vaak gevolgd door: ‘Waar kom je nu écht vandaan?’ En dan zeg ik altijd: ‘Ik ben geboren in Nederland, in Almelo, mijn ouders zijn geboren en getogen in Suriname, net als mijn voorouders, en mijn overgrootouders komen uit India.’In 1873 was de slavernij officieel voorbij. Voor mij is dat het jaar waarin de geschiedenis van mijn voorouders een grote wending nam. Zij trokken van ‘het eerste…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...