De oosterse orthodoxie is in trek. Maar waarom dan?
Het oosterse christendom groeit in Nederland. Hoe zit dat? Waar staat het eigenlijk voor? En wie is die zo bewonderde theoloog Zizioulas, van wie onlangs een stevig theologisch boek in het Nederlands is verschenen? Een antwoord in vijf bedrijven.
1. Oosters christendom – wat & waar? In West-Europa kennen we het rooms-katholicisme en het protestantisme, veel minder het oosters christendom. Toch gaat het hier om één van de drie hoofdstromingen binnen het christendom. Bovendien is het oosters christendom is al honderden jaren in Nederland present. Sinds de zeventiende eeuw houden Armeens-orthodoxe gelovigen hun vieringen in Amsterdam en in Anna Paulowna – de echtgenote van koning Willem II – hebben we zelfs een heuse orthodoxe koningin gehad, medio negentiende eeuw. Maar dankzij migratie uit het Midden-Oosten en Oost-Europa kreeg het oosters christendom juist in onze tijd een fikse boost. “Het gaat goed met het orthodoxe christendom in Nederland”, vindt aartspriester…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Esther Maria Magnis: 'Hoe kan het nou waar zijn dat jij dezelfde God kent?'
Corien Oranje: ‘Ik heb vaak het gevoel dat ik tekortschiet’
Krimp? We zijn gewoon nog aan het ontdekken hoe we moeten groeien
Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom
Maarten Burggraaf: ‘Ik ben bang voor de dood – wie zou dat niet zijn?’
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie
Vrede op aarde, maar hoe dan?
05 september 2024Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Wat is nog heilig in deze stomme wereld?
11 juli 2024Ook in onze seculiere samenleving zoeken veel mensen naar zin en betekenis. "Hoe kunnen we daar waarderend over spreken? Er gebeurt iets wezenlijks, er zit wel degelijk iets van de Geest in", gelooft Jan Martijn Abrahamse. Door deze ervaringen onder ‘het heilige’ te scharen, hoopt hij er meer ...
Verdiep je eens in atheïsten. Daar kun je zomaar geloviger van worden
11 juli 2024Veel te vaak lijkt het gesprek tussen gelovigen en atheïsten op een wedstrijd, aldus VU-filosoof Rik Peels in zijn nieuwe boek Leven zonder God. Beter zou het zijn om over en weer een poging te doen elkaar te begrijpen. In dit boek geeft hij een aanzet.