De ongrijpbare Nijhoff
Van Martinus Nijhoff (1894-1953), een van onze grootste dichters, was tot nu toe nog geen biografie. Dat maakte hem tot een wat ongrijpbare figuur. Nu ligt dat boek er toch, uit de vaardige pen van Bart Slijper, die eerder overtuigende boeken schreef over J.C. Bloem, Willem Kloos en De Tachtigers.

Nijhoff leefde lang uit een koffertje, mogelijk veroorzaakt door zijn uithuisplaatsing als tiener. Zijn huwelijk met Netty, vanwege de zwangerschap van zoon Faan, hield lang stand, maar was niet meer dan een formaliteit. Nijhoff heeft maar kort bij haar gewoond, en bleef haar op zijn geheel eigen manier trouw. Ondertussen waren er vriendinnen. Opnieuw trouwen deed hij pas als gevorderde vijftiger, met een oude liefde, actrice Georgette Hagendoorn. Nijhoff leed toen al aan de hartkwaal waaraan hij in 1953 zou overlijden. Nijhoff wilde het liefst ‘taalloos’ schrijven, doen vergeten dat hij woorden gebruikte. Het leidde tot de heldere taal, zonder sentiment, die zijn gedichten iets tijdloos geeft. En tegelijk voel…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
De troost van een ruige kinderbijbel
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'

Fluisteren van een andere wereld
06 maart 2025Zoals velen vandaag breek ik mij het hoofd over de vraag wat er in deze tijd gevraagd wordt. De wereld tuimelt van de ene crisis in de andere, en als ik niet uitkijk, blijf ik lamgeslagen en overweldigd achter.

Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
06 maart 2025White christian nationalism is een van de drijvende krachten achter het nieuwe tijdperk-Trump. Een beweging van faith and fight. Wordt Europa het volgende strijdtoneel?

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...