‘De ongelijkheid is toegenomen’
Het aantal dak- en thuislozen is sinds 2010 verdubbeld, er is woningnood en voedselbanken schieten als paddenstoelen uit de grond. Na een “decennialang individualistisch uitgedragen mensbeeld”, vindt Don Ceder (CU) het hoog tijd de samenleving op een andere manier te organiseren.

In 2018 schopte u het tot een plaats op de lijst ’30 Under 30′ van het Amerikaanse zakenblad Forbes. Dat was vanwege uw inzet op het gebied van de schuldenproblematiek in Nederland. In welke positie bent u op dat vlak invloedrijker: die van politicus of advocaat? “Op individueel niveau heb ik als advocaat veel mensen mogen bijstaan, maar de afgelopen jaren dacht ik steeds vaker: dit is dweilen met de kraan open. Het huidige beleid heeft heel vervelende neveneffecten voor kwetsbare mensen. Denk aan de kostendelersnorm, waardoor sommige moeders in de bijstand kinderen uit huis zetten omdat ze anders worden gekort op de uitkering. Er is meer te noemen. Ik…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Vijf denkers die het geloof vernieuwen
'Moed, dat is een zachte duw'
'Als tiener dacht ik: ik maak de wederkomst mee – dat geloof ik nog steeds'
‘Het is helemaal rustig in mij’
Lamorna vroeg zich af: zou ik christen kunnen worden?
Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Bidden tussen stapels lijken
01 mei 2025Tussen 1870 en 1910 veroverde het Nederlandse koloniale leger met grof geweld grote delen van Indonesië. Christenen zagen het zwaard als een instrument om beschaving en bekering te brengen. Oorlog moest heidendom verdrijven. In het debat over kerk en kolonialisme is dit geweld opvallend afwezig.

Oorlog in de naam van God
03 april 2025Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...