De Nieuwe Koers publiceert Matthäus-podcast

Behalve een geniaal componist, toont Johan Sebastian Bach zich met de Matthäus-Passion ook een meesterlijk verhalenverteller. Maar wat bedoelde hij nu echt te zeggen? En wat vertelt zijn magnun opus over zijn diepgewortelde geloof? Bach-expert Klaas Vos neemt je in Mediteren met de Matthäus tot in het hart van de Matthäus-Passion.

01 februari 2024 – verschenen editie 2024nr01
0_Peaceful Johann Sebastian Bach, wearing headphones_esrgan-v1-x2plus (1)

Dat Johann Sebastian Bach een van de grootste componisten is uit de Westerse muziekgeschiedenis, daarover is weinig discussie. In de podcast Mediteren met de Matthäus, gaat De Nieuwe Koers tijdens de Stille Week in op de diepere lagen van de tekst van zijn magnum opus. Wat bedoelde Bach nu eigenlijk te zeggen? Wat kiert er door van het persoonlijke geloof van Bach? En hoe brengt hij door zijn muziek zijn diepste zielenroerselen tot uitdrukking?

Bach-kenner Klaas Vos neemt de luisteraar in vijf afleveringen mee tot in het hart van de Matthäus-Passion. In elke aflevering staat een werk centraal, te beginnen met het openingskoor, Kommt ihr Töchter, helft mir klagen, en tot slot het laatste recitatief, Am Abend da es kühle war, en de slotaria Mache dich, ein Herze, rein.

Mediteren met de Matthaus is dagelijks te beluisteren in de Stille Week van 24 tot en met 28 maart. Abonneer nu, en mis niets.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter