De natuur vergeeft nooit
Al meer dan een jaar zijn we bezig de coronapandemie te bestrijden. Deze pandemie heeft een aanzienlijke impact op ons leven gehad en we kunnen veel leren van en concluderen uit onze ervaringen. Maar wat mij veel bezighoudt, is wat ik de vernietiging van Gods ecologie noem.

Dit artikel verscheen in 2021 in De Nieuwe Koers en is opnieuw relevant in ons dossier over moderne slavernij. Sommige details kunnen daardoor verouderd zijn. Daarmee bedoel ik het feit dat we allemaal met elkaar verbonden en van elkaar afhankelijk zijn. Niet alleen met mensen, maar ook met de natuur – planten, dieren, levende en niet-levende materie. We maken deel uit van hetzelfde ecosysteem dat God heeft geschapen. Wij mensen naar Gods beeld, de natuur door Gods Woord (Johannes 1). Met de opkomst van het kapitalisme, het groeiende consumentisme dat voortkomt uit menselijke hebzucht, en de onevenwichtige globalisering, hebben mensen niet alleen onderling oorlogen en onrecht veroorzaakt, maar ze vernietigen…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie van Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
De Nieuwe Koers zet preken Tim Keller online
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
Hanneke Ouwerkerk: 'Wat leven is, en wat dood is, dat ligt in God'
Complotdenkers in de kerkbank. Wat nu?
Meer artikelen in dossier Moderne slavernij

Gedwongen arbeid in de productieketens? Dwing bedrijven tot transparantie
12 november 2021Het wordt hoogtijd dat bedrijven slavernij in hun productieketens verplicht moeten bestrijden, zodat Nederland niet bijdraagt aan de uitbuiting en mishandeling van volwassenen en kinderen, betoogt Gertjan de Jong.

'Koop eerlijk en deel spullen met gemeenteleden'
12 november 2021Al zijn halve leven maakt econoom Paul Schenderling (32) zich druk over de uitbuiting en onderdrukking die er schuilgaat achter producten als sinaasappelsap, tomaten, chocola, telefoons en kleding. Nu verschijnt zijn boek en start hij een heuse beweging. Met dank aan Jesaja.

‘De eigenaar dreigde ons te elektrocuteren’
12 november 2021Een tiran voerde Chandrabati en Santosh met drie van hun kinderen in moderne slavernij, ver weg van hun woonplaats in de Indiase staat Odisha.