De mens is geneigd tot alle vriendelijkheid
De meeste mensen deugen, luidt de prikkelende titel van het nieuwe boek van historicus Rutger Bregman (1988). Bregman, die grote bekendheid verwierf met Gratis geld voor iedereen, is een rijzende ster aan het firmament van de populaire wetenschap. Onbevreesd steekt hij met gedurfde ideeën gevestigde orde waar het pijn doet.

Ook in zijn nieuwe boek presenteert Bregman een revolutionair concept. Het gangbare idee dat de mens in wezen slecht is – want: Auschwitz – stelt hij onder kritiek. Hierbij combineert Bregman kennis van verschillende wetenschapsdisciplines, van psychologie tot archeologie. Op basis van biologisch onderzoek concludeert Bregman – die zijn christelijk geloof in z’n studententijd afschudde – dat de mens zijn dominante plek op deze planeet heeft verworven door zijn vriendelijkheid. De mens is dus geen wrede soort, die vanuit egoïstische beweegredenen de rest van de wereld onderdrukt. Integendeel, de homo puppy – zoals Bregman de mens aanduidt – is een soort die sterk geneigd is tot samenwerking en vriendschap. Die…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?
Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
'Dit is niet de eindtijd, dit is ons moment'
Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
09 november 2023Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?

Op de drempel
09 november 2023Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
09 november 2023Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...