De mens is geen rentmeester, hij staat niet centraal

Ten onrechte staat de mens helemaal in het middelpunt, in kerk en theologie. Dat is de stelling van Trees van Montfoort, schrijfster van het uitdagende boek Groene theologie. Een correctie is broodnodig, vindt zij. “God schept en redt de hele aarde, waar mensen deel van zijn.”

05 april 2019 – verschenen editie 2019nr04
48 51 Trees van Montfoort

Een boek met de titel Groene theologie klinkt ook helemaal ‘van onze tijd’. Aha, denkt de gewetensvolle protestantse christen: een nieuw boek over rentmeesterschap! Maar dat valt tegen. Het idee van ‘rentmeesterschap’ mag wat Trees van Montfoort (1956) betreft meteen het veld ruimen, want hij is teveel verbonden met economisch denken. ‘De term kan zelfs gevaarlijk zijn’, schrijft ze in de inleiding van haar boek, ‘omdat hij te goed past in een wereldbeeld dat juist een oorzaak is van de ecologische crisis, een wereldbeeld dat gevormd is door een ideologie van overheersing en exploitatie, waarin economische groei en technische beheersing de norm zijn’. Toch is Groene theologie geen strijdbaar, pamflet-achtig…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

‘Als-je-me-helemaal-kent-wil-je-me-dan-nog-steeds
Goede gesprekken

Kees-Jan Mulder: ‘Als je me helemaal kent, wil je me dan nog steeds?’

07 maart 2024
Twaalf jaar lang knaagde bij Kees-Jan Mulder de vraag of hij wel filmmaker mocht worden, als hij ook dominee had kunnen zijn. Wat zouden de mensen ervan vinden? En God? Ook vandaag is die onzekerheid nooit ver weg. "Terwijl God al tijden tegen me zegt: maar hé joh, Ik hou al heel lang van je. Ga ...
Felix de Fijter
Ik-werd-in-mijn-leven-steeds-weer-gevonden
Goede gesprekken Mozes

Erik Borgman: 'Ik werd in mijn leven steeds weer gevonden'

07 maart 2024
Gevoelig, angstig en dyslectisch vertrok een jonge Erik Borgman naar de katholieke mavo. Inmiddels is hij als lekendominicaan en hoogleraar een belangrijke stem in het publieke debat. "Als kind had ik het gevoel dat ik was uitverkoren om iets te zeggen in het leven."
Sjoerd Wielenga
‘Ik-heb-het-nog-niet-opgegeven-want-dan-kan-ik-beter-vertrekken
Goede gesprekken Levensdagen

‘Ik heb het nog niet opgegeven, want dan kan ik beter vertrekken’

07 maart 2024
Pater Jan Laan (1940) heeft een rijk leven als parochiepastor achter de rug. Hij deed alles graag goed en ging daar ook weleens aan onderdoor. “Misschien is dit wel genoeg: dat ik een glimlach op andermans gezicht kan toveren.”
Wilfred Hermans