
De les uit 1972
Op 21 februari is het 50 jaar geleden dat de Amerikaanse president Nixon zijn bezoek aan de Volksrepubliek China begon. Zijn dialoog met Mao Tse-toeng en Tsjoe En-lai was historisch. Tot dan toe had Amerika ‘rood-China’ buiten de VN gehouden en de tot op Taiwan teruggedrongen nationalistische Chinezen gesteund. Op hun beurt scholden de Chinezen de Amerikanen uit voor imperialisten.
Net als nu had de wereld toen te maken met machtsverhoudingen die ten nadele van de Verenigde Staten verschoven. Het einde van de Amerikaanse naoorlogse dominantie was aanstaande. De oorlog in Vietnam putte het land uit en de Sovjet-Unie was als kernmacht uit op expansie. Als politiek realist zocht Nixon toen naar een nieuw internationaal machtsevenwicht. Er ontstaat behoefte aan machtsevenwicht als er gevaar dreigt dat rivaliserende staten in gewapend conflict raken. Gelet op het gevaar van nucleaire vernietiging is het vervolgens in ieders belang dat te voorkomen. Politieke, economische en militaire macht moet dan zo worden verdeeld dat geen van de rivalen de ander kan overheersen. Nixon slaagde daarin…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

‘Het is helemaal rustig in mij’
01 mei 2025Het is pure genade, zegt oud-rechter Ad van der Linden, dat zijn geloof zo'n diepte heeft dat het staande kan blijven, ook nu hij 24 uur per dag mantelzorger is geworden. "En dat ik geloven mag dat alles in Gods hand is."

Oorlog in de naam van God
03 april 2025Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...

Xi Jinping's heilige oorlog tegen christenen woedt voort
03 april 2025In China is geloven geen privézaak, maar een politiek risico. Xi Jinping duldt geen loyaliteit naast die aan de Communistische Partij, en dat merken vooral christenen. Ondergronds groeit de kerk, terwijl overheidscontroles steeds strenger worden. Wat betekent dit voor de toekomst van het ...