
De les uit 1972
Op 21 februari is het 50 jaar geleden dat de Amerikaanse president Nixon zijn bezoek aan de Volksrepubliek China begon. Zijn dialoog met Mao Tse-toeng en Tsjoe En-lai was historisch. Tot dan toe had Amerika ‘rood-China’ buiten de VN gehouden en de tot op Taiwan teruggedrongen nationalistische Chinezen gesteund. Op hun beurt scholden de Chinezen de Amerikanen uit voor imperialisten.
Net als nu had de wereld toen te maken met machtsverhoudingen die ten nadele van de Verenigde Staten verschoven. Het einde van de Amerikaanse naoorlogse dominantie was aanstaande. De oorlog in Vietnam putte het land uit en de Sovjet-Unie was als kernmacht uit op expansie. Als politiek realist zocht Nixon toen naar een nieuw internationaal machtsevenwicht. Er ontstaat behoefte aan machtsevenwicht als er gevaar dreigt dat rivaliserende staten in gewapend conflict raken. Gelet op het gevaar van nucleaire vernietiging is het vervolgens in ieders belang dat te voorkomen. Politieke, economische en militaire macht moet dan zo worden verdeeld dat geen van de rivalen de ander kan overheersen. Nixon slaagde daarin…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Anne-Marie van Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
Hanneke Ouwerkerk: 'Wat leven is, en wat dood is, dat ligt in God'
Complotdenkers in de kerkbank. Wat nu?
Hoe wordt mijn zoon een fatsoenlijke man?

Hoeveel verschil zit er straks nog tussen jou en je virtuele zelf?
09 juni 2022Is digitale technologie, van Zoom tot Google Glass, alleen maar een hulpmiddel, om het leven gemakkelijker te maken? Nee, zegt Nolen Gertz, al die technologie gaat in ons brein zitten, en verschraalt onze ervaring. “Ik ben een dystopische pessimist”, geeft hij toe, maar: “Ik vertel alleen wat ...

De bruid uit Rome, deel 11: Opdat zij allen één zijn
09 juni 2022In de serie Christus’ bruiden in Europa toont theoloog en sociaal geograaf Hendrie van Maanen de vele gezichten van het Europese christendom aan de hand van kunst, architectuur en muziek. De eerste bruid was het christendom in het Romeinse Rijk. Dit is de elfde aflevering van ‘de bruid uit ...

Technologie pakt mijn vrijheid af, en ik wil 'm terug
09 juni 2022Tot zijn schrik ontdekte Felix de Fijter dat hij gemiddeld 134 keer per dag naar z'n smartphone grijpt. Waarom staan we toe dat technologie ons leven steeds verder overneemt, vraagt hij zich af. En komen we er ooit nog van af?