‘De kunst is het besef dat je de ander nodig hebt’

De techniek gaat ons redden, óf we zijn allemaal gedoemd tot een wisse dood. Dat lijken de twee houdingen in het klimaatdebat te zijn. Er is een betere manier om het klimaatvraagstuk te benaderen, zegt theoloog en econoom Jan Jorrit Hasselaar. Vanuit een theologie van het goede leven en van hoop. "Het gesprek moet een tikkie fundamenteler: wie willen we zijn? Die zoektocht is het leukste deel."

13 juli 2022 – verschenen editie 2022nr06
De-kunst-is-het-besef-dat-je-de-ander-nodig-hebt beeld ANP

Economen houden niet van onzekerheid. Het liefst reduceren ze dat tot een risico, zodat ze ermee kunnen rekenen, weet Jan Jorrit Hasselaar als econoom. Maar soms, zegt hij, is iets gewoon radicaal onzeker en houden we onszelf voor de gek. “Wie zag bijvoorbeeld de huidige oorlog aankomen, of de coronacrisis? Klimaatverandering is ook zo’n issue dat enorm veel onzekerheid met zich meebrengt. Hoe moeten we daarmee omgaan?” De klimaatproblematiek is precies waar zijn twee vakgebieden, de economie en de theologie, elkaar raken. Als directeur van het Amsterdam Centre for Religion and Sustainable Development aan de Vrije Universiteit, houdt hij zich bezig met verschillende projecten over de hele wereld waar met…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Een-nieuw-kerkverband.-Maar-wat-is-zijn-verhaal
Theologie & filosofie

Een nieuw kerkverband. Maar wat is het verhaal?

04 mei 2023
Deze maand ziet een nieuw kerkgenootschap het licht: de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat kunnen we verwachten als deze kerken hun nieuwe plek innemen in het kerkelijke en maatschappelijke speelveld? Koert van Bekkum signaleert drie uitdagingen.
Koert van Bekkum
Verandert-het-beeld-Gods-in-een-machine
Theologie & filosofie

Verandert het beeld Gods in een machine?

04 mei 2023
De ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie gaan zó snel, dat techprominenten uit de hele wereld onlangs pleitten voor een pauze. Begrijpelijk, want de nieuwe technologie roept ethische en levensbeschouwelijke vragen op, signaleert 'AI-theoloog' Jack Esselink. "Het oeroude christelijke ...
'De kunst is het besef dat je de ander nodig hebt'
edgar-castrejon-1SPu0KT-Ejg-unsplash
Theologie & filosofie

Alain Verheij: De schepping is niet gemaakt voor het cynische motto 'eten of gegeten worden'

06 april 2023
Hindoes eten geen koeien, joden eten koosjer, moslims halal. Zulke voedselvoorschriften hebben christenen niet. Toch zijn ze zo gek nog niet, zegt theoloog Alain Verheij. Want ze drukken huiver uit voor het doden van een ander schepsel. Wat zegt dat over hoe christenen zouden kunnen omgaan met vlees ...
Alain Verheij