De krant smaakt naar meer
De laatste jaren verschenen er al monografieën over De Telegraaf (2009), de Volkskrant (2011), NRC Handelsblad (2012) en vorig jaar nog over dagblad Trouw. Bovendien werkt historicus Johan Snel momenteel aan een proefschrift over Abraham Kuyper als journalist, terwijl Christoph van den Belt promoveert op de geschiedenissen van het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad.

Maar nu dus een boek over vier eeuwen krant als cultuurgeschiedenis, onder redactie van de gerenommeerde Groningse mediahistoricus Huub Wijfjes en zijn jongere collega Frank Harbers. Er komt veel langs: de oudste nog bewaard gebleven Nederlandse krant uit 1618, fake news in vroeger tijden, de professionalisering van het krantenbedrijf en de toenemende status van het journalistenberoep, nadat dat lange tijd had bestaan uit pennenlikkers en opportunistische broodschrijvers. Opvallend is de relatief geringe aandacht voor religieuze kranten als De Standaard, Trouw, ND en RD; de focus ligt op de seculiere kranten. Het boek eindigt met de digitale krant en een initiatief als Blendle. Sommige auteurs schrijven wel erg gedetailleerd, maar tegenover…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...