Gezocht: Martin Luther King (m/v)
De kloof tussen arm en rijk, uitbuiting van arbeidsmigranten, uitputting van de aarde. De tegenwoordige tijd kent veel maatschappelijk, ecologisch en economisch onrecht. Wat is de rol van christenen in dit verhaal? Komen we wel nadrukkelijk genoeg in opstand?
Het zou goed kunnen dat Martin Luther King Jr. de bekendste dominee is die ooit heeft geleefd. Als je op straat aan mensen vraagt wie hij was, krijg je misschien niet zo vaak het woord ‘dominee’ te horen. King werd niet wereldberoemd vanwege zijn vlammende preken in kerkdiensten, of vanwege zijn helende pastoraat. Zijn legendarische status heeft hij te danken aan zijn rol als politiek-sociaal verzetsman in het Amerika van de vorige eeuw. Hij leidde en organiseerde vanaf 1955 boycots, stakingen en protestmarsen in de grote burgerrechtenbeweging. Een van de gevolgen is dat in het hele land discriminerende wetgeving werd afgeschaft. Dat verzetswerk deed dominee King niet ondanks zijn kerkelijk…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Ivo Opstelten: 'In deze levensfase wil ik uitspreken: ik geloof. Punt.'
Alfred van de Weg: 'Het is natuurlijk veel makkelijker om heel duidelijk te zijn over alles'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie
Andries Zoutendijk: 'We moeten over Israël blijven praten'
03 oktober 2024Bijna geen dominee durft nog iets over Israël te beweren, constateert emeritus predikant Andries Zoutendijk. Maar het moet toch, vindt hij. Want we zijn verbonden, en dat moeten we belijden. "Juist nu de geschiedenis zo'n donkere kant opgaat, en de daden van Israël pijn doen aan onze oren."
Christen, je bent nog lang geen minderheid
03 oktober 2024Het aantal christenen in Nederland blijft dalen. Numeriek gezien vormen we een minderheid. Maakt onze minderheidspositie ons kwetsbaar en onveilig, en kun je eigenlijk wel spreken van een minderheidspositie? Alain Verheij trekt lessen uit de ervaringen van andere minderheden in ons land.
Vrede op aarde, maar hoe dan?
05 september 2024Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?