
De gevaarlijkste plek op aarde
We noteren maart 2034. Een Amerikaans oorlogsschip in de Zuid-Chinese Zee is zojuist getroffen door een torpedo van de Chinese marine. De Verenigde Staten hebben enkele honderden doden te betreuren. Duidelijk is dat de Volksrepubliek Amerika uitdaagt. Washington kan dat niet onbeantwoord laten. De vijandelijkheden in het Verre Oosten escaleren. Dan worden de eerste kernraketten afgeschoten. Twee nucleaire supermachten zijn met elkaar in oorlog gekomen.
Dit lugubere scenario komt uit de recent verschenen roman 2034. A novel of the next world war, geschreven door een veteraan van het Amerikaanse marinekorps, Elliot Ackerman, en James Stavridis, die van 2009 tot 2013 geallieerd NAVO-opperbevelhebber Europa was. Hun ervaring geeft aan dat het niet zomaar om het zoveelste fictieve horrorscenario gaat. Zij lanceren een ernstige waarschuwing. Die waarschuwing staat niet op zichzelf. Begin mei vulde The Economist vijf pagina’s onder de kop dat Taiwan ‘de gevaarlijkste plek op aarde’ is. Als ergens een confrontatie tussen atoommogendheden denkbaar is, is dat er één die gaat over het aan de grens van de Stille Oceaan gelegen Taiwan. Recente gesprekken van Amerikaanse veiligheidsexperts met…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?
Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
'Dit is niet de eindtijd, dit is ons moment'
Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
09 november 2023Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?

Op de drempel
09 november 2023Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
09 november 2023Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...