De gevaarlijkste plek op aarde
We noteren maart 2034. Een Amerikaans oorlogsschip in de Zuid-Chinese Zee is zojuist getroffen door een torpedo van de Chinese marine. De Verenigde Staten hebben enkele honderden doden te betreuren. Duidelijk is dat de Volksrepubliek Amerika uitdaagt. Washington kan dat niet onbeantwoord laten. De vijandelijkheden in het Verre Oosten escaleren. Dan worden de eerste kernraketten afgeschoten. Twee nucleaire supermachten zijn met elkaar in oorlog gekomen.
Dit lugubere scenario komt uit de recent verschenen roman 2034. A novel of the next world war, geschreven door een veteraan van het Amerikaanse marinekorps, Elliot Ackerman, en James Stavridis, die van 2009 tot 2013 geallieerd NAVO-opperbevelhebber Europa was. Hun ervaring geeft aan dat het niet zomaar om het zoveelste fictieve horrorscenario gaat. Zij lanceren een ernstige waarschuwing. Die waarschuwing staat niet op zichzelf. Begin mei vulde The Economist vijf pagina’s onder de kop dat Taiwan ‘de gevaarlijkste plek op aarde’ is. Als ergens een confrontatie tussen atoommogendheden denkbaar is, is dat er één die gaat over het aan de grens van de Stille Oceaan gelegen Taiwan. Recente gesprekken van Amerikaanse veiligheidsexperts met…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Ivo Opstelten: 'In deze levensfase wil ik uitspreken: ik geloof. Punt.'
Alfred van de Weg: 'Het is natuurlijk veel makkelijker om heel duidelijk te zijn over alles'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
04 april 2024Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
‘Als er een hemel is, kom ik er’
04 april 2024Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
In de spanning begint het luisteren naar Gods stem
07 maart 2024Zoals we weer aandacht krijgen voor streek- en seizoensproducten en herstel van cultuurlandschap, ligt de toekomst van het christendom misschien wel in de zoektocht naar een nieuw evenwicht met de schepping, zegt Stefan Paas.