
De gevaarlijkste plek op aarde
We noteren maart 2034. Een Amerikaans oorlogsschip in de Zuid-Chinese Zee is zojuist getroffen door een torpedo van de Chinese marine. De Verenigde Staten hebben enkele honderden doden te betreuren. Duidelijk is dat de Volksrepubliek Amerika uitdaagt. Washington kan dat niet onbeantwoord laten. De vijandelijkheden in het Verre Oosten escaleren. Dan worden de eerste kernraketten afgeschoten. Twee nucleaire supermachten zijn met elkaar in oorlog gekomen.
Dit lugubere scenario komt uit de recent verschenen roman 2034. A novel of the next world war, geschreven door een veteraan van het Amerikaanse marinekorps, Elliot Ackerman, en James Stavridis, die van 2009 tot 2013 geallieerd NAVO-opperbevelhebber Europa was. Hun ervaring geeft aan dat het niet zomaar om het zoveelste fictieve horrorscenario gaat. Zij lanceren een ernstige waarschuwing. Die waarschuwing staat niet op zichzelf. Begin mei vulde The Economist vijf pagina’s onder de kop dat Taiwan ‘de gevaarlijkste plek op aarde’ is. Als ergens een confrontatie tussen atoommogendheden denkbaar is, is dat er één die gaat over het aan de grens van de Stille Oceaan gelegen Taiwan. Recente gesprekken van Amerikaanse veiligheidsexperts met…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Sam Janse & Maartje Janse: 'Als iets fout is, waarom zou je het dan accepteren?
Wat moet het verhaal van de kerk zijn?
Hoopbrengers: 'Bij het leven delen hoort ook het chagrijn'
'Mijn god is lekker eten', fluisterde de influencer
'Verwondering heeft mij mijn hele leven begeleid'

Mensenhandel bestrijden? Eerst het privacymonster verslaan
08 maart 2023Het grote struikelblok in de strijd tegen internationale mensenhandel heet: Europese privacywetgeving. Die wet maakt hulp aan slachtoffers soms onmogelijk, terwijl daders er daarentegen wel bij varen. Antimensenhandelexpert Shawn Kohl pleit voor een Europese aanpak. “Een landsgrens zou geen ...

Hoopbrengers: 'Bij het leven delen hoort ook het chagrijn'
08 maart 2023Met zorgzaamheid weten ze wel raad in Hart van Vathorst. Midden in een Amersfoortse Vinex-wijk vind je onder één dak mensen die zorg nodig hebben, een kerk, een kinderopvang en een restaurant. Een missie met ongemak en zegeningen.

Zo wordt de kerk een oefenplaats voor duurzaamheid
08 maart 2023Christenen lopen niet voorop in een duurzaam leven, blijkt uit recent onderzoek. Maar juist de kerk heeft de samenleving een duurzaam leven te bieden, betoogt Lambert Pasterkamp. 'Ze is in staat de samenleving te veranderen.'