De gelijkenis van de drie boeren

"Niemand van ons ziet zichzelf zoals we echt zijn. Ouderwetse mijnheren en mevrouwen die andere mensen schaamteloos loodzwaar werk laten doen." Sterker nog: het gemiddelde Nederlandse huishouden heeft iets minder dan twee slaven, zegt econoom Paul Schenderling. Hij heeft recht van spreken, want hij rekende het uit.

14 december 2019 – verschenen editie 2019nr10
De-gelijkenis-van-de-drie-boeren De gelijkenis van de drie boeren

U wilt dit niet lezen. Want dit gaat over slaven. En daar hebt u er ook twee van. De slavernij hebben we afgeschaft, en daar zijn we trots op. We proberen het achter ons te laten als een pijnlijke episode in onze geschiedenis. Maar klopt dat beeld eigenlijk wel? We weten dat veel van onze hedendaagse consumptiegoederen uit verre landen komen. Mijn kerstcadeaus, mijn kopje koffie en de broek die ik nu draag: allemaal komen ze uit een productieland buiten Europa. Daar zijn de arbeidsomstandigheden en de lonen niet altijd om over naar huis te schrijven. Natuurlijk bestaan er keurmerken voor eerlijke handel, maar het wordt steeds meer de vraag…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter