
De fascinerende religie van Zarathustra
Op 21 maart vieren mensen over de hele wereld, met name in Centraal-Azië, Turkije, Iran en Azerbeidzjan, het feest Nowruz, wat 'een nieuwe dag' betekent. Voor Perzen is dit het begin van het nieuwe jaar. Dit feest komt uit het zoroastrisme, een ooit bloeiende godsdienst die nu wereldwijd nog maar honderd- tot tweehonderdduizend gelovigen telt. Sta mij toe uw nieuwsgierigheid te wekken naar deze fascinerende religie en haar banden met het christendom.
De zoroastrische religie is gesticht door Zoroaster, of Zarathustra. Waar en wanneer hij precies geboren is, daarover verschillen de meningen, maar het is aannemelijk dat hij ongeveer 1700 voor Christus leefde, ergens in de buurt van het huidige Iran. In 2005 werd Zarathustra opgenomen in de Oxford Dictionary of Philosophy als allereerste filosoof. Zijn systeem van religieuze ethiek noemde hij namelijk Mazdayasna, wat ‘liefde voor wijsheid’ betekent. Dat is ook de letterlijke betekenis van het woord ‘filosofie’. De encyclopedie Naturalis historia, geschreven door de Romein Plinius in de eerste eeuw na Christus, beweert zelfs dat het de zoroastriërs waren die de Grieken – te beginnen met Pythagoras – hielpen om…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Sam Janse & Maartje Janse: 'Als iets fout is, waarom zou je het dan accepteren?
Wat moet het verhaal van de kerk zijn?
Hoopbrengers: 'Bij het leven delen hoort ook het chagrijn'
'Mijn god is lekker eten', fluisterde de influencer
'Verwondering heeft mij mijn hele leven begeleid'

Mensenhandel bestrijden? Eerst het privacymonster verslaan
08 maart 2023Het grote struikelblok in de strijd tegen internationale mensenhandel heet: Europese privacywetgeving. Die wet maakt hulp aan slachtoffers soms onmogelijk, terwijl daders er daarentegen wel bij varen. Antimensenhandelexpert Shawn Kohl pleit voor een Europese aanpak. “Een landsgrens zou geen ...

Hoopbrengers: 'Bij het leven delen hoort ook het chagrijn'
08 maart 2023Met zorgzaamheid weten ze wel raad in Hart van Vathorst. Midden in een Amersfoortse Vinex-wijk vind je onder één dak mensen die zorg nodig hebben, een kerk, een kinderopvang en een restaurant. Een missie met ongemak en zegeningen.

Zo wordt de kerk een oefenplaats voor duurzaamheid
08 maart 2023Christenen lopen niet voorop in een duurzaam leven, blijkt uit recent onderzoek. Maar juist de kerk heeft de samenleving een duurzaam leven te bieden, betoogt Lambert Pasterkamp. 'Ze is in staat de samenleving te veranderen.'