De fascinerende religie van Zarathustra

Op 21 maart vieren mensen over de hele wereld, met name in Centraal-Azië, Turkije, Iran en Azerbeidzjan, het feest Nowruz, wat 'een nieuwe dag' betekent. Voor Perzen is dit het begin van het nieuwe jaar. Dit feest komt uit het zoroastrisme, een ooit bloeiende godsdienst die nu wereldwijd nog maar honderd- tot tweehonderdduizend gelovigen telt. Sta mij toe uw nieuwsgierigheid te wekken naar deze fascinerende religie en haar banden met het christendom.

03 maart 2022 verschenen editie 2022nr02

De zoroastrische religie is gesticht door Zoroaster, of Zarathustra. Waar en wanneer hij precies geboren is, daarover verschillen de meningen, maar het is aannemelijk dat hij ongeveer 1700 voor Christus leefde, ergens in de buurt van het huidige Iran. In 2005 werd Zarathustra opgenomen in de Oxford Dictionary of Philosophy als allereerste filosoof. Zijn systeem van religieuze ethiek noemde hij namelijk Mazdayasna, wat ‘liefde voor wijsheid’ betekent. Dat is ook de letterlijke betekenis van het woord ‘filosofie’. De encyclopedie Naturalis historia, geschreven door de Romein Plinius in de eerste eeuw na Christus, beweert zelfs dat het de zoroastriërs waren die de Grieken – te beginnen met Pythagoras – hielpen om…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter