De familie van ‘het grote werk’

Ooit deelde ik op een christelijke conferentie een kamer met Guus Kessler, 78. Hij was zendeling, en nazaat van een steenrijke Shellfamilie, bleek later. De erfenis was belegd in vastgoed dat zendingsorganisaties goedkoop huurden.

09 november 2023 – verschenen editie 2023nr09
De-familie-van-‘het-grote-werk

In De Kesslers. Een familiegeschiedenis in olie en staal wijdt historicus Jeroen Koch driekwart pagina aan deze Guus III. Het begon allemaal met diens grootvader, de onhandelbare August, die op Sumatra de eerste winstgevende oliebron wist aan te boren voor Koninklijke Olie, wat later Shell werd. Het ging hem om oliedollars, Indië zag hij als wingewest. De driehonderd koelies die voor hem werkten, ondergingen nog lijfstraffen. August had zijn vrouw beloofd haar niet onbemiddeld achter te laten. Toen hij in 1900 op 47-jarige leeftijd stierf, had Margo Kessler-de Lange een aandelenportefeuille waarmee ze vooruit kon. Haar oudste zonen erfden ook het sociale kapitaal, ze kwamen aan de top van het…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga