De familie van ‘het grote werk’
Ooit deelde ik op een christelijke conferentie een kamer met Guus Kessler, 78. Hij was zendeling, en nazaat van een steenrijke Shellfamilie, bleek later. De erfenis was belegd in vastgoed dat zendingsorganisaties goedkoop huurden.

In De Kesslers. Een familiegeschiedenis in olie en staal wijdt historicus Jeroen Koch driekwart pagina aan deze Guus III. Het begon allemaal met diens grootvader, de onhandelbare August, die op Sumatra de eerste winstgevende oliebron wist aan te boren voor Koninklijke Olie, wat later Shell werd. Het ging hem om oliedollars, Indië zag hij als wingewest. De driehonderd koelies die voor hem werkten, ondergingen nog lijfstraffen. August had zijn vrouw beloofd haar niet onbemiddeld achter te laten. Toen hij in 1900 op 47-jarige leeftijd stierf, had Margo Kessler-de Lange een aandelenportefeuille waarmee ze vooruit kon. Haar oudste zonen erfden ook het sociale kapitaal, ze kwamen aan de top van het…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
De troost van een ruige kinderbijbel
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'

Fluisteren van een andere wereld
06 maart 2025Zoals velen vandaag breek ik mij het hoofd over de vraag wat er in deze tijd gevraagd wordt. De wereld tuimelt van de ene crisis in de andere, en als ik niet uitkijk, blijf ik lamgeslagen en overweldigd achter.

Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
06 maart 2025White christian nationalism is een van de drijvende krachten achter het nieuwe tijdperk-Trump. Een beweging van faith and fight. Wordt Europa het volgende strijdtoneel?

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...