Zeven sacramenten, zeven gesprekken

Tijdens het schrijven van de novelle Zondagavond stuitte ik op een probleem: in het een na laatste hoofdstuk van het boek ontvangt de hoofdpersoon het Heilig Oliesel, ook wel de laatste sacramenten genoemd. Ik kon niet uit eigen ervaring putten. Weliswaar had ik het sterven van mijn beide ouders meegemaakt, maar zij waren niet gelovig en er kwam geen priester aan te pas.

04 december 2020 – verschenen editie 2020nr10
De-doop beeld Myriam Keijzer

Om erachter te komen wat er aan een ziekbed gebeurt als deze eeuwenoude rite wordt voltrokken, raadpleegde ik pastoor Nico de Gooijer. Hij had al sinds 1995 geen eigen parochie meer, maar verving regelmatig de pastoor van de St. Vituskerk waar ik, vanaf mijn doop in 1994 tot mijn verhuizing achttien jaar later naar Amsterdam, naar de mis ging. In de zomer van 2007 kwam hij bij mij thuis aan tafel voordoen hoe hij een zieke, die soms al stervende is, bediende. Hij las de gebeden voor die hij aan een ziekbed bad, liet mij ruiken aan de olie waarmee hij handen, hoofden, oogleden, lippen zalfde. Hij vertelde uitgebreid hoe…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter