De doemprofetie van Harari

In twee veelgelezen boeken kwam ik recentelijk een intellectuele fantasie tegen. Eerst in Sapiens van Yuval Noah Harari en toen in De muzikale mens van Michael Spitzer. Beide geleerden verwerpen het idee dat de mens zich wezenlijk van het dier onderscheidt.

12 juli 2021 verschenen editie 2021nr06

De geschiedenis van de mens is een moment in de geschiedenis van het leven. Homo sapiens is slechts de overlever van meerdere menssoorten, die uit het dierenrijk voortkomen. Volgens Spitzer betekent dat vervolgens ook dat de muzikaliteit van de mens niet zo uniek is als we vroeger dachten. We hebben geen reden om het Bachkoor wezenlijk hoger te achten dan het ‘zingen’ van walvissen of het trommelen en dansen van natuurvolken. De mens heeft dus ‘naar achteren’ toe geen grens meer. Maar blijkbaar is dat toch een ondraaglijke gedachte, dat de mens niet uniek zou zijn. Zo verklaar ik tenminste waarom Harari en Spitzer de mens nu ‘naar voren’, naar…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter