Tim de Wit: ‘De brand in Grenfell Tower ging onder mijn huid zitten’
Tim de Wit, de afgelopen jaren NOS-correspondent in Groot-Brittannië, schreef een boek over zijn ervaringen met land en cultuur. De titel zegt veel over hoe hij het land inschat, na de Brexit: Wankel koninkrijk.

Hoe was jouw periode in Engeland in vergelijking met je eerdere correspondentschappen, in Duitsland en Zuid-Afrika? “Het was veel intenser. In die andere landen was ik vooral als radiocorrespondent actief en opereerde meer in de luwte. Londen was mijn eerste tv-post en zeker door het Brexit-referendum kwamen ineens alle spotlights op me te staan. Plotseling stond ik bijna avond aan avond in het journaal.” In de boektitel gebruik je het woord ‘wankel’. Waarom? “Ik heb het land echt wankeler zien worden in die zeven jaar in Londen, met Brexit als katalysator. De vraag naar de Schotse onafhankelijkheid gaat niet meer weg, Noord-Ierland is politiek enorm verdeeld, de ongelijkheid in Engeland…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
De Nieuwe Koers zet preken Tim Keller online
'Waar je ook staat in het abortusdebat, je denkbeelden zijn niet waterdicht'
Andries Knevel: 'Zegt een kleinzoon: als God bestaat, hoe zit het dan met Auschwitz? Ja, dan kom ik met Augustinus, natuurlijk'
Aafke Romeijn: 'We zijn belangrijk én nietig tegelijk'
‘Je moet afscheid nemen van een gedroomd leven’

'Waar je ook staat in het abortusdebat, je denkbeelden zijn niet waterdicht'
13 juli 2022Het abortusdebat is zo verhard, dat een echt gesprek over de ethische dillema's erachter nauwelijks gevoerd wordt. Theo Boer en Madeleijn van den Nieuwenhuizen doen een poging. "Ofwel abortus is geweldig, óf het is moord. Dat vind ik heel onproductief."

Wie kan er tegen een lofzang op de schepping zijn?
13 juli 2022Hoe kan een polariserend onderwerp als klimaatverandering toch een plek krijgen in de liturgie? Het artiestencollectief The Porter's Gate maakte een plaat vol kerkmuziek over de schepping in de vertrouwde taal van de Bijbel.

Xandra Schutte: 'Als je alles hebt afgepeld, dan schiet alleen de ziel over'
13 juli 2022Met Xandra Schutte als hoofdredacteur steeg de oplage van De Groene Amsterdammer van 10.000 naar 30.000 en brak het met de antireligieuze koers van weleer. ‘Lezers noemden ons een zendingsblaadje. Omdat we over religie schreven. Ik vind dat zulke ouderwetse reflexen.’